Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός – η Βουλή απέρριψε τον προϋπολογισμό λιτότητας

Ο Ζ. Σόκρατες είχε δηλώσει εκ των προτέρων, σε μια κίνηση πολιτικού εκβιασμού, ότι αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός , θα παραιτηθεί. Την κυβέρνηση μειοφηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στήριζε χωρίς να συμμετέχει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τύπου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκριναν ότι οι περικοπές “πήγαιναν πολύ μακριά” . Στον προϋπολογισμό προτεινόταν μια μείωση του ελλείμματος από 4,5 σε 3% και αύξηση των φόρων. Τα μέτρα προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων. Στο στόχαστρό τους έχουν τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. .
Για να διοργανωθούν κοινοβουλευτικές εκλογές απαιτούνται τουλάχιστον 55 ημέρες. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η πολιτική του οποίου επικεντρώνεται επίσης στο χειρισμό του χρέους, μη διαφέροντας ουσιαστικά από αυτή του μέχρι χθες κυβερνώντος Σοσιαλιστικού.
Στο επίπεδο της Ε.Ε. είναι αμφίβολο αν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πράγμα που εξ αντικειμένου δημιουργεί γενικότερη αβεβαιότητα. Αν και, σύμφωνα με τον Τύπο, κυκλοφόρησε μια παραλλαγή του σχεδίου απόφασης που θα ψηφιστεί την Παρασκευή, βάσει της οποίας οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται για τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ η Πορτογαλία βιώνει μια κατάσταση επανόδου στις μεγάλες κινητοποιήσεις που είχε να δει από το 1974, πράγμα που υπογραμμίζει την κοινωνική αναταραχή. Το Σάββατο, 12/3,  500.000 νέοι εργάτες, φοιτητές και εργαζόμενοι μεγαλύτερων ηλικιών κατέβηκαν στους δρόμους χωρίς να κληθούν από κανένα συνδικάτο ή κόμμα, αλλά μέσω μια νεολαιίστικης κινητοποίησης που χρησιμοποίησε τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα ή ΜΜΕ. Επίκεντρο η ανεργία, η επισφάλεια και η επιδείνωση των γενικών κοινωνικών συνθηκών που οδηγούν δυο χιλιάδες νέους το μήνα στη μετανάστευση.

 
(Πηγές: BBC, EUobserver, Presseurope)

1 σχόλιο:

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;