Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Πόσο μαλά... πόσο μαλάκες είσαστε...

Κόβουμε αιμοδοσίες αλλά δίνουμε 4 εκατ. για εισαγωγές αίματος

Προγραμματισμένες αιμοληψίες εθελοντών ακυρώνονται η μία  μετά την άλλη προκειμένου να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή λόγω έλλειψης αποθεμάτων η χώρα εισάγει αίμα από την  Ελβετία αξίας 4 εκατ. ευρώ!

Υλικά αναγκαία για τη συλλογή του αίματος, όπως οι ασκοί και οι σύριγγες, είναι είδος πολυτελείας για τις περισσότερες διευθύνσεις Αιμοδοσίας του ΕΣΥ ενώ οι προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοληψίες  –από τις οποίες εξασφαλίζεται το  50% των αποθεμάτων της εθνικής δεξαμενής αίματος-  ακυρώνονται η μία μετά την άλλη σε όλη την επικράτεια, κρατώντας σε «ομηρία»  τους μεταγγιζόμενους ασθενείς και οδηγώντας σε αναβολές εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις. 

Περί τις 2.000 μονάδες  αίματος εκτιμάται ότι θα «χαθούν» εξαιτίας της ακύρωσης των προγραμματισμένων αιμοληψιών για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ενός και μόνου νοσοκομείου της Αττικής!

Νησιά - «αρτηρίες» κόβονται από το σύστημα  αιμοδοσίας  


Αυτό προκύπτει  από το πρόγραμμα εθελοντικών  αιμοληψιών στις Κυκλάδες που υπέβαλε η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. 

Νησιά – βασικές  «αρτηρίες» του εθνικού συστήματος αιμοδοσίας  όπως η Μύκονος, η Άνδρος, η Σίφνος, η Νάξος  «κόβονται» με συνοπτικές διαδικασίες από τον διοικητή του νοσοκομείου παρά το γεγονός ότι στα σχετικά έγγραφα  η Διευθύντρια Αιμοδοσίας τεκμηριώνει κάθε εισηγούμενη εξόρμηση παραθέτοντας την ακριβή ποσότητα των ασκών αίματος που συνελέγησαν  σε καθεμιά από τις προηγούμενες εξορμήσεις της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του νοσοκομείου.

«Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του νοσοκομείου και λόγω του ότι οι επιχορηγήσεις είναι ελάχιστες δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα για εκτός έδρας Αττικής εξορμήσεις Αιμοδοσίας» αιτιολογεί λακωνικά ο κ. Χρήστος Ρέσσος, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας την απόφασή του.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας του νοσοκομείου  για τις Κυκλάδες ήταν περίπου 30.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η ετήσια εισαγωγή των 30.000 μονάδων αίματος από την Ελβετία κοστίζει περίπου 4 εκατ ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς πως εννοούν αλλά και πως υλοποιούν οι αρμόδιοι τον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση πόρων…

«Η απόφαση αυτή δείχνει απαξίωση της προσπάθειας πολλών ετών και πολλών ανθρώπων που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι επιπτώσεις της  θα φανούν στα πολυμεταγγιζόμενα  άτομα και τους πολυτραυματίες που  αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο του μεταγγιζόμενου πληθυσμού  του νοσοκομείου μας μαζί με τους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς του Ωνασείου» απαντά η διευθύντρια της Αιμοδοσίας κυρία Λεοντίνη  Φουντουλάκη – Παπαρίζου και απευθυνόμενη πλέον στις διοικήσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της 2ης ΔΥΠΕ ζητά «να διασφαλίσετε τις απαιτούμενες μονάδες αίματος για την απρόσκοπτη μετάγγιση ασθενών κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες».

Η πρόεδρος της 2ης ΔΥΠΕ, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου με το υπ’ αριθμόν 124 / 5-7-2011 επείγον έγγραφό  της προχωρεί σε ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου Νίκαιας  και διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν οικονομικά οι εξορμήσεις στις Κυκλάδες για τη συλλογή αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες. Ωστόσο, η έγκριση της δαπάνης για τις μετακινήσεις της Μονάδας Αιμοδοσίας ακόμη αναμένεται…

1 σχόλιο:

  1. Επιφανής η Επιφανειακός ο ζήλος για τα 5 ήμερα στα Νησάκια ; Αληθινός ο πόνος για τις εξορμήσεις η Μπαλαμούτι ; Αν ΝΑΙ πάλι καλά που υπάρχει και αυτό το είδος των αφελών συνανθρώπων μας.Εάν δεν υπήρχαν κι αυτοί δεν θα είχαμε τόσα εκατομμύρια Βασιλιάδες στη Χώρα μας. Βρε όρνια πόσο αφελείς μπορεί να είσαστε ; Είναι δυνατόν να υπάρχει Νοσοκομείο στα 200 μέτρα και την αιμοδοσία να την διεξάγει κέντρο αίματος Νοσοκομείου που θέλει εισιτήρια αεροπλάνου για 2 η 3 άτομα και καραβιού για 4 η 5 άτομα καμπίνες συν διόδια - καύσιμα συν τα έξοδα ξενοδοχείου - διατροφής κ.τ.λ.π. Και συμπτωματικά ο τόπος καταγωγής των διοργανωτών να είναι πάντα μα πάντα το μέρος αυτό !!!!!! Γιατί να μην την διοργανώσει το Νοσοκομείο η το Κέντρο Υγείας, μάλιστα με προσωπικό εθελοντές : Γιατρούς & Νοσηλευτές αφού είναι δίπλα !!!! Έλεος πια τα 5000ρα αυτά που δαπανιούνται για να εξασφαλίσουν την μετάβασή τους στα χωριά τους 2 φορές το χρόνο κάνοντας την ρεκλάμα τους βλ. μικροπρεπή προσωπικά σχέδιά τους. Να μου πεις τι είναι 5 η 10 χιλιάρικα ; Μα επί 100 π.χ. όμως μας κάνουν 500.000 ως 1000.000 δηλαδή καλύπτονται όλοι οι άνεργοι ενός η 2 Νησιών !!! Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι το ποσόν είναι αρκετά πολλαπλάσιο, απλά ήθελα να τονίσω το αγνό μέρος του παραμυθιού με την κόκκινο σκουφίτσα γιατί αν αντιληφθούμε ότι για να λειτουργήσουν τόσες χιλιάδες παράνομα υπόγεια << ιατρεία >> που κάνουν εκτρώσεις η ότι επεμβάσεις φανταστεί κανείς οι οποίες δεν μπορούν να προμηθευτούν νόμιμα αίμα τότε θα καταλάβουμε ότι συμφέρει το αλαλούμ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;