Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ξέρετε γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το ποτό;

Ξέρετε γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το ποτό;



Γιατί άραγε τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το ποτό και από πού ξεκίνησε το εθιμοτυπικό;

Βουτιά στο χρόνο για να βρούμε την άκρη θα κάνουμε και θα φτάσουμε  στον μεσαίωνα. Τότε που οι κούπες σερβίρονταν με το κρασί να ξεχειλίζει. Μάλιστα όλα ξεκίνησαν  από τους  βασιλείς και  τους άρχοντες της εποχής. 
Στα τραπεζώματα της εποχής,  όχι μόνο τσούγκριζαν τα ποτήρια για να ακουστεί  ο χαρακτηριστικός ήχος, αλλά  αυτό γινόταν με τέτοια δύναμη ώστε τα  ποτά αναπηδούσαν μέσα και έξω από την κούπα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της κίνησης αυτής. Να πέσει δηλαδή λίγο ποτό από το ένα ποτήρι στο άλλο.
Να γίνει μία είδους «ανταλλαγή» οίνου και ο κάθε πότης έπινε κ μία μικρή ποσότητα από το κρασί του άλλου.  Όλο αυτό βέβαια δεν γινόταν στο όνομα της φιλίας και της αγάπης. Αντιθέτως, επειδή ο ένας ήθελε να πάρει το θρόνο ή το αξίωμα του άλλου, φύλαγαν τα ρούχα τους να έχουν τα μισά.
Με το τσούγκρισμα, το οποίο θα μπέρδευε τα ποτά, ήταν σίγουροι ότι ο επίδοξος δολοφόνος  δεν θα προσπαθούσε να τους εξοντώσει , ρίχνοντας δηλητήριο στο κρασί τους, μιας και οι δύο θα πίνανε από το ίδιο μείγμα κρασιού!

1 σχόλιο:

  1. το ποτό πρέπει να "αγγίζει" όλες τις αισθήσεις:
    1. το βλέπεις και αγγίζει την οραση
    2. το πίνεις και αγγίζει τη γεύση
    3. το μυρίζεις και αγγίζει την όσφρηση
    4. μπορείς να το πιασεις (αφή) και πρέπει
    5. να τσουγκρίσεις για να αγγίξει την ακοή

    γι αυτό τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;