Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Eίσαι εξαρτημένος από τον καφέ; Οι τελευταίες έρευνες είναι με το μέρος σου

http://www.cosmo.gr/incoming/article1846137.ece/ALTERNATES/w460/coffefans.jpg
 
Παραδέξου ότι οι τύψεις στον τρίτο καφέ είναι σχεδόν δεδομένες. Τόσες και τόσες έρευνες έχουν στραφεί υπέρ του, κι άλλες τόσες τον καταβαραθρώνουν με αποτέλεσμα να αναρωτιέσαι αν επιβαρύνεις την υγεία σου κάθε φορά που πίνεις (άλλη) μια κούπα. Τι ισχύει τελικά για το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο; Δύο νέες έρευνες έρχονται να βαρύνουν τη ζυγαριά υπέρ του.
 
Το τελευταίο διάστημα, οι εραστές του καφέ έχουν κερδίσει έδαφος ενάντια στους εχθρούς του, (ναι, σε αυτούς τους "ξενέρωτους" που θα παραγγείλουν τσάι ροδάκινο αντί για φρέντο, και σοκολάτα αντί για ελληνικό), καθώς οι επιστημονικές μελέτες των προηγούμενων μηνών ανέδειξαν άλλες δύο θετικές ιδιότητες του καφέ: Τον περιορισμό του καρκίνου του δέρματος και την ενίσχυση της μυικής δύναμης.
 
Έρευνα No1: Καφές= Ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος
Κι όμως: Όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος.
Ο ερευνητής Dr. Jiali Han, του Harvard Medical School στη Βοστώνη, δήλωσε ότι ανθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τον μήνα. Παρόμοια μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που λάμβαναν καφεΐνη από άλλες πηγές, όπως τσάι, κόλα και σοκολάτα.

 
Έρευνα Νο2: Η καφεΐνη ενισχύει και τη μυϊκή δύναμη
Η καφεΐνη φαίνεται πως δεν παίζει μόνο τον ρόλο του "διεγερτικού" για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε φανεί πολύ χρήσιμη σε ηλικιωμένους, καθώς το να έχει κανείς ενδυναμωμένο μυϊκό σύστημα σημαίνει μείωση του κινδύνου για πεσίματα.
Η ανακάλυψη των ειδικών παρουσιάστηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι στο συνέδριο της Society for Experimental Biology, στο Σάλτσμπουργκ οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτη με πειραματόζωα προκειμένου να αξιολογήσουν με ακρίβεια την επίδραση της καφεΐνης στους μυς, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όπως διαπίστωσαν, η επίδραση της καφεΐνης διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν και κατά συνέπεια των μυών τους. Στην περίπτωση των πιο ηλικιωμένων η επίδραση μειώνεται, ωστόσο στον διαφραγματικό μυ και τον μυ του ισχίου η καφεΐνη βοηθά στη βελτίωση της απόδοσής τους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η καφεΐνη διαπιστώθηκε πως δεν έχει καμία επίδραση στην αύξηση της μυϊκής δύναμης σε νέους και στους μυς που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη επίδραση διαπιστώνεται σε μυς που έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Το "κατακάθι" του καφέ
Αρκετά με τα καλά νέα όμως. Κάπου εδώ έρχεται και το κομμάτι της έρευνας που προκάλεσε σύγχυση σε όσους πίνουν καφέ το οποίο ουσιαστικά αναφέρει ότι όσοι τον καταναλώνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ο λόγος; Οι λάτρεις του καφέ υγρού είναι συνήθως και υπέρμαχοι του τσιγάρου. Τώρα το πώς από τη μια αυτοί που πίνουν καφέ έχουν προβάδισμα τόσο στον θάνατο (λόγω του συνδυασμού καφέ- τσιγάρου που προείπαμε) όσο και στη μακροζωία (λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του) αποτελούν ένα πραγματικό αριθμητικό μυστήριο. Ίσως ο τέλειος συνδυασμός είναι να πίνει κανείς καφέ, κόβοντας το τσιγάρο.

 
Πάντως, με τις έρευνες να τάσσονται υπέρ του καφέ, (ειδικά αν θυμηθούμε και μερικά ακόμη επιστημονικά επιβεβαιωμένα μαγικά του) είναι δύσκολο να αντισταθείς σε έναν (και δύο) εσπρέσσο μέτριους. Μήπως όμως να μην το παρακάνεις τελικά; Εξάλλου, άβυσσος η επιστήμη...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;