Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

The Monuments Men - «Μνημείων Άντρες»

            
Πρόσφατα διάβασα για την ανάμειξη της οικογένειας Clooney στην υπόθεση των Ελγινείων Μαρμάρων. Μήνες μετά την υποστήριξη του George Clooney ότι η Ελλάδα δικαιούται την επιστροφή τους, η γυναίκα του ήρθε στην Αθήνα ως μέλος μιας ομάδας ώστε να συμβουλέψουν την κυβέρνηση για την ανάκτησή τους.
            Με αφορμή αυτή την είδηση σκέφτηκα να γράψω για την σχετικά πρόσφατη ταινία που πρωταγωνίστησε ο George Clooney και αφορά την διάσωση έργων τέχνης κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
            Η ταινία είναι η «Μνημείων Άντρες» (The Monuments Men). Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παραγωγή που εκτός από τον George Clooney πρωταγωνιστεί και o Matt Damon που είναι εξίσου καλός ηθοποιός. Μια ομάδα 7 Αμερικανών περνούν τη βασική εκπαίδευση και ξεκινούν για την Ευρώπη όπου όπως είπαμε βίωνε τότε το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Χίτλερ πέρα από την κατάκτηση του κόσμου επιθυμούσε και την κατασκευή του μεγαλύτερου μουσείου έργων τέχνης. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία προκείμενου να αποκτήσει όσα περισσότερα αγάλματα και πίνακες μπορούσε. Αποστολή της ομάδας αυτής λοιπόν, ήταν να βρει αυτά τα έργα τέχνης και να τα επιστρέψει στους κατόχους τους.

            Είναι αρκετά καλή ταινία και μου έδειξε μια πλευρά του πολέμου που δε γνώριζα. Οι καταστροφές έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας ήταν χιλιάδες. Αυτοί οι 7 άντρες πίστευαν ότι αν χανόταν και ο πολιτισμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, τότε ήταν σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ και να χάθηκαν άδικα. Έχοντας αυτό ως αξία διακινδύνευσαν τη ζωή τους για τη διάσωση αυτού του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;