Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Προειδοποιήσεις για τα πυρηνικά από το Δημόκριτο

Ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία, να αναδειχθούν τα κενά ασφάλειας σε πυρηνικά προγράμματα χωρών που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, ερμήνευσαν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί αναφορικά με τις επιπτώσεις της ιαπωνικής τραγωδίας στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιστημόνων στο τμήμα πυρηνικής τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο ερευνητής δρ. Ανδρονόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία δεν προκαλούν ανησυχία για την Ελλάδα.
«Δεν είχαμε απώλεια ελέγχου της αντιδραστικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τοπικό χαρακτήρα στις συνέπειες από την έκλυση ραδιενέργειας η οποία ακολούθησε τη δυσλειτουργία στο συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, λόγω του σεισμού και του τσουνάμι.
«Έκρηξη υδρογόνου» και «παράκαμψη περιβλήματος» είναι οι όροι που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες πυρηνικής τεχνολογίας για να περιγράψουν ό,τι ακολούθησε μετά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις πυρηνικές μονάδες.
Όπως έγινε γνωστό, από τους αντιδραστήρες οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη φυσική καταστροφή, οι 8 έκλεισαν, οι 2 φέρονται να είναι ασφαλείας, και οι 4 εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δρ. Ν.Κανελλόπουλος επέστησε την προσοχή στην πυρηνική δραστηριότητα η οποία σημειώνεται σε γειτονικές περιοχές της Ελλάδας όπως η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις αποτελεί σεισμογενή χώρα. Σχολιάζοντας την απόφαση της γείτονος να εμμείνει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, μαζί με τη Ρωσία, ζήτησε να ασκηθεί πίεση ώστε να τηρηθούν οι καλύτερες δυνατές προδιαγραφές ασφαλείας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για αντίστοιχους σχεδιασμούς και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως και για υφιστάμενες υποδομές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι ραδιενεργά απόβλητα τα οποία αποθηκεύονται στην Ουκρανία, υπό προϋποθέσεις μπορούν να διοχετευτούν μέσω ποταμών στη Μεσόγειο.
Άλλωστε, όπως ανέφερε η ομάδα των πυρηνικών επιστημόνων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι «για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες θα έπρεπε να κατασκευάζεται 1 πυρηνική μονάδα ανά 10 ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;