Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μία ημέρα για το internet

Έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης του Ίντερνετ και σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, το τρέχον σύστημα διαχείρισης διαδικτυακών διευθύνσεων, που επιτρέπει τη λειτουργία έως περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων διευθύνσεων, αναμένεται να κορεστεί στις αρχές του 2012, όταν το μεγαλύτερο μέρος των πιθανών συνδυασμών ονομάτων και καταλήξεων στο ίντερνετ θα είναι ήδη κατοχυρωμένο.

Ένα νέο σύστημα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό πιθανών διευθύνσεων έχει ήδη δημιουργηθεί και φέρει την ονομασία IPv6, όμως καθώς πλησιάζουμε στο 2012, τα προβλήματα της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο αναμένεται να οξυνθούν, καθώς τα δύο συστήματα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Μάλιστα, αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες δοκιμές, κατά τη διάρκεια της αλλαγής από το IPv4 στο νέο σύστημα διαχείρισης IPv6, υπάρχει κίνδυνος να αχρηστευθούν links σε εκατομμύρια ιστότοπους, καθώς το περιεχόμενο του...
ίντερνετ συμβατό με το IPv4 δε θα είναι προσβάσιμο σε εκείνους που χρησιμοποιούν το σύστημα IPv6.

Πρωτοπόροι στις δοκιμές και στη μετάβαση θα είναι οι διαδικτυακοί κολοσσοί Google, Facebook και Yahoo, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι στις 8 Ιουνίου θα συμμετέχουν σε μια 24ωρη δοκιμή (World IPv6 Day) του IPv6 format, που υποστηρίζει αρκετά περισσότερες διευθύνσεις (περίπου 3.4 x 1034).

Συγκεκριμένα η εξαγγελία της Google αναφέρει:
“Τα καλά νέα είναι ότι οι χρήστες δε χρειάζεται να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για αυτή τη μετάβαση. Υπολογίζουμε ότι το 99.95% των χρηστών δε θα επηρεαστούν, απλά μερικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σύνδεσης. Μέσα στους επόμενους μήνες θα συνεργαστούμε με προγραμματιστές, δημιουργούς λειτουργικών συστημάτων και δικτύων για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε τέτοια πιθανότητα“.

1 σχόλιο:

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;