Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ο φόβος «κλείνει στόματα» στην Κρήτη



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Εντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου έχει προκαλέσει το φαινόμενο με τους φασιστικούς πυρήνες, που επιχείρησαν να δράσουν το φθινόπωρο του 2009 σε σχολεία και μαθητικά ή ακόμη και φοιτητικά στέκια της πόλης...



Οπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί κύκλοι, οι οποίοι να σημειωθεί πρόσκεινται σε διάφορες παρατάξεις και όχι μόνο στην Αριστερά, παραμένουν σε εγρήγορση, προκειμένου να αναχαιτίσουν ενδεχόμενη νέα εμφάνιση του φαινομένου σε σχολικές μονάδες συγκεκριμένων συνοικιών του Ηρακλείου.

Πληροφορίες αναφέρουν, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τις χθεσινές καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη στην «Τ», ότι πράγματι το Σεπτέμβριο του 2009, έκαναν την εμφάνισή τους σε προαύλια συγκεκριμένων σχολείων της πόλης του Ηρακλείου συνθήματα ναζιστικού περιεχομένου αλλά και φασιστικά σύμβολα.

Από την πρώτη πάντως στιγμή καταβλήθηκε προσπάθεια να διαγνωστεί από καθηγητές η έκταση του φαινομένου και κυρίως να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες αυτές προέρχονταν από οργανωμένες ομάδες μέσα στα σχολεία ή για εξωσχολικές παρεμβάσεις.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στην «Τ» πως κατέληξαν -τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- στο συμπέρασμα ότι τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα και το ιδεολογικό υπόβαθρο όσων είχαν εμπλακεί ήταν μάλλον συγκεχυμένο.

Από συζητήσεις που είχαν γίνει με μαθητές και εκπαιδευτικούς προέκυπτε ότι δεν υπήρχαν συγκροτημένοι πυρήνες σε σχολεία και καταβλήθηκε προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντυπώσεις.
Εν τω μεταξύ, διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν την καταγραφή επεισοδίων μεταξύ μαθητών και σε κάποιες περιπτώσεις και φοιτητών που προέρχονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου της αριστεράς, χωρίς όμως να λάβουν ιδιαίτερη έκταση.
Ολες οι μαρτυρίες πάντως, τοποθετούν χρονικά την ύπαρξη του φαινομένου το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα του 2009, αποκορύφωμα τα γεγονότα της υπόθεσης Γρηγορόπουλου.

Εκτοτε, τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει αν έχουν πλήρως εκτονωθεί ή όχι. Στον αντίποδα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση φαινόμενα χουλιγκανισμού σε διάφορα σχολεία του Ηρακλείου και κυρίως στα Λλύκεια, για τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν συνδέονται μεταξύ τους.

Οπως και να' χει πάντως, οι εκπαιδευτικοί μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση, προκειμένου να καταγράψουν ανάλογα περιστατικά στην περίπτωση που εμφανιστούν, ώστε να παρέμβουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για την ανάσχεση του ανησυχητικού φαινομένου.
Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί κύκλοι, παρόλο που δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν δημόσια, τονίζουν κατηγορηματικά ότι τα όποια κρούσματα έχουν καταγραφεί θέτουν σε συναγερμό τη σχολική κοινότητα στο σύνολό της και εκφράζουν την ελπίδα το φαινόμενο να έχει εκλείψει οριστικά, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί από το χειμώνα του 2009 μέχρι σήμερα «σποραδικά» και «άνευ σημασίας».



Η ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;