Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Μίνι συμφωνία» για έναν... ανενεργό μηχανισμό βοήθειας

Μία μίνι συμφωνία επί του ελληνικού προβλήματος αρχίζει και προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Η συμφωνία αυτή θα ικανοποιεί τη Γερμανία, δίνοντας χρόνο στην καγκελάριο Μέρκελ εν όψει των κρίσιμων για την κυβέρνηση συνασπισμού εκλογών στη Ρηνανία-Βεστφαλία της 9ης Μαΐου και παράλληλα, δεν θα είναι αρνητική για την Αθήνα υπό την έννοια ότι θα της δοθεί η πολιτική στήριξη που ζητεί, με τη μορφή ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί.
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν αποσαφήνισε χθες ορισμένες πτυχές του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω στο οποίο βασίζεται η «έκκληση» που απηύθυνε ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο στους 27 ηγέτες για την επίτευξη συμφωνίας επί της ελληνικής περίπτωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Αμαντέο Αλταφάιγ Τάρντιο, αυτό που αναμένεται στη σύνοδο κορυφής είναι μία πολιτική συμφωνία των «27» επί της δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα. Ο εν λόγω μηχανισμός θα προβλέπει την εθελοντική χορήγηση διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί. Μέχρι εκεί. Η ενεργοποίηση, όμως, του μηχανισμού και οι λεπτομέρειες που τον συνοδεύουν (ύψος επιτοκίων, διάρκεια κ.λπ.) θα αφεθούν για αργότερα.
Δεύτερη απόφαση
Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα απαιτηθεί δεύτερη ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα η Ελλάδα και να εξεταστεί αν η χώρα πράγματι χρειάζεται την παρέμβαση του μηχανισμού. Μια διαδικασία, λοιπόν, που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Στο στάδιο αυτό, επίσης, θα τεθεί το ενδεχόμενο ταυτόχρονης προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επιθυμεί το Βερολίνο και το οποίο δεν απέκλεισε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Τρισέ, Παπακωνσταντίνου, Ολι Ρεν (πάνω) Μπαρόζο και Γιούνκερ 
(κάτω), πρόσωπα μιας ευρωπαϊκής κακοφωνίας εξαιρετικά επικίνδυνης για τη
 σταθερότητα στην ευρωζώνη Τρισέ, Παπακωνσταντίνου, Ολι Ρεν (πάνω) Μπαρόζο και Γιούνκερ (κάτω), πρόσωπα μιας ευρωπαϊκής κακοφωνίας εξαιρετικά επικίνδυνης για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη Ουσιαστικά, η πρόταση της Επιτροπής τηρεί τα προσχήματα και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου να βγουν από την αίθουσα και να πουν ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Η έγκριση από τους «27» μόνο της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, αφήνοντας για αργότερα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις την ενεργοποίησή του, πάντα εάν χρειαστεί, διευκολύνει τους χειρισμούς της Μέρκελ εν όψει των εκλογών της 9ης Μαΐου. Η Γερμανία δεν πρόκειται να «πληρώσει» τον ελληνικό λογαριασμό, όπως τουλάχιστον φοβάται ένα μέρος των πολιτών της, έστω και αν ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα από την πλευρά των Αθηνών. Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορεί να πει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι έλαβε την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. με την έγκριση της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης. Η ενεργοποίηση, εάν χρειαστεί, μπορεί να περιμένει και αποφεύχθηκε προς το παρόν η προσφυγή στο ΔΝΤ. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν έπαψε να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζητάει σήμερα οικονομική βοήθεια. Βέβαια, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές...
Κακοφωνίας συνέχεια...
Η κακοφωνία, όμως, συνεχίζεται στους κόλπους της Ε.Ε. για το θέμα της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν αποκλείει τη μικτή λύση, δηλαδή τη δανειοδότηση σε διμερές επίπεδο από τις χώρες της ευρωζώνης και ταυτόχρονα την προσφυγή στο ΔΝΤ. «Δεν είμαι υπέρ της προσφυγής στο ΔΝΤ, αλλά δεν είναι ντροπή η χρησιμοποίηση δύο οργάνων για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της ευρωζώνης, εκτιμώντας βέβαια ότι η καλύτερη λύση είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ. Την εκτίμηση ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι ντροπή είχε εκφράσει την περασμένη Πέμπτη και ο Ζοζέ Μπαρόζο, αλλά την επομένη ημέρα ήταν πιο προσεκτικός... Ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί απολύτως απαραίτητο να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής... Για τον Φινλανδό ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Στουμπ, όμως, «η Ελλάδα θα είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε εκτίμησε από την πλευρά του ότι «πρέπει να διατηρηθεί η πίεση» των εταίρων στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι «δεν έχει ζητηθεί οικονομική βοήθεια» από την πλευρά των Αθηνών. Για τον Γερμανό υπουργό «πρέπει να σκεφθούμε τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων»...
Αντίθετα, οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε κυρίως την ευρωζώνη, διότι η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν», είπε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για «πρωτότυπες ιδέες» που «θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής» και χαρακτήρισε «θαρραλέο» το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ο Φράνκο Φρατίνι κάλεσε από την πλευρά του τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα. «Εχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, για τον οποίον «διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης». Και ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Ζαν Ασελμπορν επέκρινε έμμεσα τη στάση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει την αλληλεγγύη» στην Ε.Ε. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;