Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Γερμανικό μπλόκο και σκληροί όροι για την παροχή βοήθειας

Γερμανικό μπλόκο και σκληροί όροι για την παροχή βοήθειας

23 Μάρτιος 2010
Επιμέλεια: Στράτος Μωραΐτης

Η Γερμανία θέτει τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι όροι είναι σκληροί και χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν, κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον μέχρι και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση της για μη παροχή συγκεκριμένης βοήθειας προς τη χώρα μας.

Για να συναινέσει στη στήριξη η Γερμανία θα πρέπει:

*Να εξαντληθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές

*Να εμπλακεί στη βοήθεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

*Να δεσμευτούν οι ευρωπαίοι εταίροι για τη θέσπιση νέων αυστηρών κανόνων για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη

 Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γερμανού ανωτέρου κυβερνητικού αξιωματούχου στους Financial Times, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, για ένα συγκεκριμένο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. 

"Για να υπάρξει μια ενδεχόμενη συμφωνία θα έπρεπε, πρώτον, η Ελλάδα να εξαντλήσει την ικανότητά της να εξασφαλίσει οικονομικά κεφάλαια από διεθνείς αγορές, δεύτερον, το ΔΝΤ να συμφωνήσει να προβεί σε «ουσιαστική συμβολή» στο πακέτο οικονομικής βοηθείας και τρίτον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης νέων κανόνων για την πρόληψη ανάλογης οικονομικής κρίσης στο μέλλον".

Η γερμανική θέση αποκαλύφθηκε λόγω της αυξανόμενης πίεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Θα τεθεί το θέμα της βοήθειας

Μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προειδοποίηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το φορολογικό αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας "International Herald Tribune" που διεξάγεται στην Αθήνα, τόνισε ότι ότι η χώρα μας δεν πάει ως επαίτης, αλλά σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος πρέπει να αποφασίσει τη δημιουργία πολιτικού μηχανισμού στήριξης για όσες χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Σπασμωδικές κινήσεις λόγω... Μέρκελ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει την σύσκεψη των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του, Ντίρκ ντε Μπάκερ.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες συγκρότησης κοινού μετώπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής, με στόχο να πειστεί η Γερμανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ζήτησαν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργών και αρχηγών κρατών του Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Ισπανο πρωθυπουργό, οι δύο χώρες συμφωνούν όσον αφορά την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι Γαλλία και Ισπανία έχουν «τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά», δηλαδή προκρίνουν και οι δύο τη λύση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και πρέπει και μέσω του Eurogroup να βοηθηθεί η Ελλάδα που αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεση στήριξη.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Αλλά θα χρειαστεί και γι' αυτό να συμφωνήσει και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Αισιόδοξος ο Μπαρόζο

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στους "Financial Times". Μάλιστα ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης, αλλά για παροχή βοήθειας.

"Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς. Το όχι στο σχέδιο διάσωσης, δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας" είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες ώστε να υπάρξει ομοφωνία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η οποία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας.

Ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος  ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν, θα ξεπεραστούν και τελικά η Γερμανία θα συναινέσει στη στήριξη της Ελλάδας.

"Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι αφοσιωμένη στην Ευρώπη και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

Ο Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι το πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού -κάτι που θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας- και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα".

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η συνεργασία του με την ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας, δεν θα αποτελούσε πλήγμα για το κύρος της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;