Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Περιβάλλον: Το «αποπαίδι» όλων των κυβερνήσεων

Τα μέτρα προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura ήταν το τέλος της ανοχής που είχαν δώσει αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Τίνα Μπιρμπίλη, την οποία είχαν στο «στόχαστρο» σχεδόν από τα πρώτα βήματά της στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η κ. Μπιρμπίλη κληρονόμησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πολλά προβλήματα, αφού τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον (που σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του) ήταν στη σκιά των μεγάλων έργων, που μονοπωλούσαν την προσοχή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παρά τις αντιρρήσεις, τα μέτρα προστασίας θεσμοθετήθηκαν και ήδη προχωρά η υπουργική απόφαση για την πλήρη απαγόρευση της δόμησης σε νησιωτικούς βιότοπους με επιφάνεια έως 80 στρέμματα. Είναι το πρώτο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποδεικνύεται ολέθρια για το περιβάλλον. Στην «προίκα» του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται όμως και «αγκάθια»:
1. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε η ανάρτηση των τριών πρώτων χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, που έφεραν στην επιφάνεια πάνω από 5.000 αυθαίρετα τα οποία με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 είναι μέσα σε δάση. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις.
2. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Είναι γνωστή η κόντρα της Τίνας Μπιρμπίλη με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα της «τακτοποίησης» των περίπου ενός εκατομμυρίου κτισμάτων χωρίς άδεια, με ρυθμίσεις τύπου ημιυπαίθριων. Συζητά μόνο τη μείωση των τσουχτερών προστίμων που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη του 2003 με στόχο την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Προτείνει την καταγραφή των αυθαιρέτων και την κατηγοριοποίησή τους. Θεωρεί ότι η μόνη ασφαλής λύση περνά από την επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδόμησης περιοχών αυθαιρέτων.
3. ΑΣΩΠΟΣ. Η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας λειτουργεί χωρίς θεσμική κατοχύρωση και με υπουργικές αποφάσεις του 1965 για την διάθεση των τοξικών αποβλήτων. Τα Οινόφυτα και οι γύρω οικισμοί υδρεύονται ήδη από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Χρειάζεται όμως να προχωρήσουν και τα έργα για την περιβαλλοντική επεξεργασία των αποβλήτων από τις βιομηχανίες, με την κατασκευή των αναγακίων υποδομών, τις οποίες σε εποχές κρίσης οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν.
4. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Η σκληρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό στα μέσα του 2009 έχει ξεχαστεί. Η σκανδαλώδης πριμοδότηση των «condo hotels» έχει ανατεθεί εν λευκώ στο υπουργείο Πολιτισμού, που αντιμετωπίζει το θέμα με μόνο κριτήριο την ενίσχυση του τουρισμού.
5. ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Το υπουργείο εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από πληροφορίες για επενδύσεις ξένων ομίλων και δίνει μόνο διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο της τάξης των 2.000 στρεμμάτων (από τα 6.500 στρέμματα), μαζί με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και του Γκολφ. Εχει κάνει επίσης λόγο για καινοτόμες δραστηριότητες.
6. ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ. Παρά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κατά του εμπορικού κέντρου, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν απλώς σημαντικό «ψαλίδισμα» της προβλεπόμενης δόμησης και αύξηση του πράσινου με κατάργηση του δημοτικού συγκροτήματος. Είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει στην πράξη η προβλεπόμενη... σκυταλοδρομία, που προβλέπει ότι θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο Βοτανικό με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης του σημερινού συγκροτήματος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
7. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. Οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ακυρώθηκαν. Αντίθετα, προωθούνται μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις που φαίνεται να ματαιώνουν την κατασκευή νέων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας στα Μεσόγεια. Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών, όμως, έχει διαφορετική προσέγγιση και τώρα επανεξετάζει τη σήραγγα στον Υμηττό που θα ενώσει απευθείας τα Μεσόγεια με το Λεκανοπέδιο. Φαίνεται πως οι νέοι σχεδιασμοί δεν είναι άσχετοι με τις καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του νέου διατάγματος προστασίας του Υμηττού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;