Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα


Η ογκωδέστερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η Αθήνα και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε όλες, σχεδόν, τις πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται εδώ και ώρες, προκαλώντας κυριολεκτικά συγκίνηση και ανατριχίλα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη τη χώρα γίνονται μια φωνή και φωνάζουν: «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε»

Αθήνα

Μέγα πλήθος έχει γεμίσει οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, αφού οι συγκεντρωμένου φτάνουν στην Ομόνοια ενώ εξακολουθούν να κατεβαίνουν κατά εκατοντάδες. Ο στόχος η συγκέντρωση να ξεπεράσει σε συμμετοχή αυτήν της περασμένης εβδομάδας και να βγουν στους δρόμους της Αθήνας πάνω από 100.000 πολίτες, προφανώς όχι μόνο επετεύχθη αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Οι διαμαρτυρόμενοι για πρώτη φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με κιγκλιδώματα, που είναι δεμένα μεταξύ τους με σύρματα, μπροστά από τη Βουλή. Άμεση ήταν οι αντίδραση τους και επιτέθηκαν λεκτικά στις αστυνομικές δυνάμεις, που είναι παρατεταγμένες πίσω από αυτά.
Από τα μεγάφωνα, που έχουν στηθεί στην πλατεία, ανακοινώνονται τα ψηφίσματα της γενικής συνέλευσης ενώ μοιράζονται παράλληλα, φυλλάδια και έχουν τυπωθεί και μπλούζες, με το σύνθημα «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».
Οι διαδηλωτές, φωνάζουν συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές, ισπανικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές σημαίες όπως επίσης και σημαίες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για το χρέος και τους πολιτικούς.

Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, διαμαρτυρία των «Αγανακτισμένων», στο Λευκό Πύργο. Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, με τους «Αγανακτισμένους» να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα.
Στη συγκέντρωση κυριαρχούν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπάρχουν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών. Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις "Αγανακτισμένων" της συμπρωτεύουσας.
Με συνθήματα όπως «βγείτε όλοι στις πλατείες πριν μας σταυρώσουν στ' αλήθεια», «Δεν θα καταργήσετε τα δικαιώματά μας» και «όπου ακούς πολλά κανάλια, αργεί να ξημερώσει», χιλιάδες κόσμος βρίσκονται στο Λευκό Πύργο. Το πλήθος φτάνει μέχρι το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου και συνεχώς αυξάνεται. Άλλοι με παλαμάκια και άλλοι κυματίζοντας σημαίες της Ελλάδες αλλά και της Ισπανίας, διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μόνος πολιτικός που τόλμησε να κατέβει στην πλατεία ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε κι αναγκάστηκε να φύγει.

Πάτρα

Οι αγανακτισμένοι της Πάτρας καλούσαν από νωρίς τους πολίτες να γεμίσουν την πλατεία της οργής, συμμετέχοντας στις ειρηνικές διαδηλώσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και μηχανοκίνητη πορεία. Στους δρόμους βγήκαν και δύο καρναβαλικές φιγούρες, του Θ. Πάγκαλου και της Άγγ. Μέρκελ, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου κρατώντας πλακάτ με γελοιογραφίες όπου καταγράφονται τα εξής: «Λυπάμαι δεν θα μπορέσω να δώσω λεφτά για το χρέος, τα έχω όλα στην Ελβετία!» και «Δημοψήφισμα τώρα!».
Στο κέντρο της πλατείας, όπου σχεδόν κάθε βράδυ πραγματοποιείται ανοικτή λαϊκή συνέλευση, έχουν στηθεί περίπου οκτώ σκηνές, στις οποίες διανυκτερεύουν πολίτες.

Λαμία

Η σημερινή συγκέντρωσή είναι η μεγαλύτερη. Με κόσμο γέμισε η Πλατεία Πάρκου ενώ τον τόνο της συγκέντρωσης ανέβασαν οι 21 ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων που μετείχαν με τα αυτοκίνητα τους.
Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριαρχούν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έχει προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία».

Λάρισα

Γέμισε και η κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου πραγματοποιείται ανάμεσα σε άλλα και «χαριστικό παζάρι». Οι «Αγανακτισμένοι» ανάρτησαν ζωγραφιές, αλλά και συνθήματα με ιστορικές αναφορές σε λαούς που αντέδρασαν.

Ηράκλειο

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων», η σημερινή στην πλατεία Ελευθερίας. Χιλιάδες Ηρακλειώτες είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας και εκφράζουν την αγανάκτηση τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, ακόμα και ιερείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, στην πλατεία Ελευθερίας, άλλοι με ποδήλατα, άλλοι με μηχανές και άλλοι με κατσαρόλες, σφυρίχτρες, κουδούνια και ελληνικές σημαίες.

Βόλος

Πάνω από 2.000 Βολιώτες κάθε ηλικίας συμμετέχουν στη μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στην παραλία του Βόλου, φωνάζοντας το σύνθημα: «Μας φαίνονταν μεγάλοι γιατί ήμασταν σκυφτοί, σηκώσαμε κεφάλι, θα σκύψουνε αυτοί».
Κρεμασμένα και δυο μεγάλα πανό, σε κτίριο απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα οποία αναγράφουν: "Πωλείται η Ελλάς" και "Γίνε εσύ ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να φέρεις στον κόσμο".

Πύργος

Πάρα πολλοί και στον Πύργο Ηλείας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιατρίδη ενώ πριν πραγματοποίησαν και πορεία με κατάληξη την κεντρική πλατεία της πόλης, καλώντας με ντουντούκες τους συμπολίτες τους να ξεσηκωθούν.

Ισπανία

Δεύτερο ραντεβού σήμερα για τους «Αγανακτισμένους» όλης της Ευρώπης. Στην Ισπανία χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» παραμένουν και σήμερα στην πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντελ Σολ. Ο εκπρόσωπος των «Αγανακτισμένων», Πάκο Αντρες, δήλωσε σήμερα ότι, «το κίνημα θα συνεχίσει, οπωσδήποτε και τις επόμενες βδομάδες να δίνει το παρών, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του. Οι «Αγανακτισμένοι», που έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση την 15η Μαΐου, έχουν τη συμπαράσταση του 66% του ισπανικού πληθυσμού (έναντι 21% που διαφωνεί με τις πρακτικές τους) όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ελ Παΐς» στο σημερινό φύλλο της.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία ενώ αναμένεται το κίνημα των "Αγανακτισμένων" να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια την 11η Ιουνίου, οπότε αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, για την ημέρα εκείνη σχεδιάζεται πέντε «καραβάνια Αγανακτισμένων», από διάφορα μέρη της Ισπανίας, να συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;