Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κάπως έτσι, θα τους διώξουν…

Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η Εθνική έχει απόψε ραντεβού με μια μεγάλη πρόκληση, όμως δεν μπορούμε να μην ασχολούμαστε και με την υπόλοιπη επικαιρότητα. Ειδικά όταν βγαίνει μια απόφαση που καταδικάζει όχι μόνο μία ομάδα, αλλά ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, σχεδόν δύο μήνες πριν αρχίσει. Οι 9 αγωνιστικές με τις οποίες τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός ξεπερνούν κάθε όριο και δεν θέλει και πολύ για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αν οι Αγγελόπουλοι αποφασίσουν να φύγουν από το μπάσκετ, δεν θα έχουν άδικο… Από τότε που ανέλαβαν, όλα τα…. περίεργα στους ερυθρόλευκους συμβαίνουν.

Οι 9 αγωνιστικές μπορεί να γίνουν λιγότερες από το ΑΣΕΑΔ, αλλά η ουσία είναι ότι η αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ πήρε μια απόφαση που δεν έχει λογική. Δεν στηρίζεται πουθενά με βάση το γράμμα του νόμου και έχουν κάθε δίκιο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός να διαμαρτύρονται. Εντάξει, έγιναν αίσχη στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός πρέπει να το πληρώσει, αλλά όχι και να καταδικάζεται από τώρα εν όψει του νέου πρωταθλήματος. Οπως είχε γίνει τη σεζόν 2001-02, όταν του είχαν αφαιρεθεί 2 βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα. Εκείνη η απόφαση, έκανε τον Ολυμπιακό να πάψει να ασχολείται για τρία χρόνια με το μπάσκετ. Και εκτός από τους ερυθρόλευκους, υποβαθμίστηκε και ολόκληρη η Α1.
Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και τώρα. Οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν εκφραστεί, δεν έχουν πει το παραμικρό, αλλά αν αύριο πουν ότι ρίχνουν το μπάτζετ κατά 70%, κανείς δεν θα πει πως έχουν άδικο. Ούτως ή άλλως το ίδιο το πρωτάθλημα και οι αρμόδιες αρχές του, θα τους έχουν αναγκάσει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός κι αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να ασχοληθεί μόνο με την Ευρωλίγκα, οπότε πάλι χαμένη θα είναι η Α1.
Αλήθεια, πώς θα διαθέσουν διαρκείας τώρα στον Ολυμπιακό; Ποιος θα αγοράσει κάρτες, για να δει ματς μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού στην Α1; Πόσο άσχημο θα είναι για το πρωτάθλημα να γίνουν 9 ματς δίχως κόσμο;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα. Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη. Εκανες λάθος και πρέπει να το πληρώσεις… Σωστό. Αλλά δεν γίνεται σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα να καταστρατηγούνται οι κανονισμοί, να υπάρχει ατιμωρησία, να γίνονται τα στραβά μάτια σε πολλές περιπτώσεις και η αρχή να γίνεται από τον Ολυμπιακό. Κάτι δείχνει αυτό.
Κι αν δείχνει ότι από εδώ και στο εξής οι ποινές θα είναι εξουθενωτικές σε όσους παρανομούν, είμαστε σύμφωνοι. Αλλά να καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο. Δεν μπορεί σε μία σεζόν να τηρούνται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Διότι για περυσινά γεγονότα τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός και μάλιστα τρεις μήνες μετά τον τέταρτο τελικό. Ας μπει μια τελεία, ας υπάρξει μια τιμωρία με βάση τα περυσινά κριτήρια κι από εδώ και στο εξής να μπουν οι πραγματικοί κανόνες.
Και εκτός από τις ομάδες, να τιμωρούνται παραδειγματικά όλοι. Οι οπαδοί που κάνουν επεισόδια, οι διαιτητές που αδειάζουν ένα μέρος του γηπέδου, οι ρέφερι που δεν τηρούν σωστά τους κανονισμούς, οι παίκτες που δεν συμπεριφέρονται σωστά και ούτω καθ’ εξής. Ετσι θα ξορκιστεί το κακό. Οχι, όμως, Σεπτέμβρη μήνα, όταν μια ομάδα έχει κάνει τα σχέδιά της, να της ανακοινώνεται ποινή 9 αγωνιστικών. Αυτό δεν είναι λογικό. Αποδεικνύει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Και να είστε σίγουροι, πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, οι Αγγελόπουλοι δεν θα μείνουν για πολύ εδώ. Διαίσθηση είναι, όχι πληροφορία. Αλλά κάποια στιγμή υπάρχουν και όρια…


ΥΓ: Συγνώμη για την παρένθεση περί Εθνικής, αλλά το επιτάσσει η επικαιρότητα. Ελπίζω το επόμενο κείμενο να αναφέρεται σε μια μεγάλη νίκη…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;