Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πόσο βοηθούν τα πολλά γεύματα;

Το θέμα των πολλών γευμάτων είναι, αναμφισβήτητα, από τα πιο κλισέ θέματα που υπάρχουν για την διατροφή. Παρ’ ότι αποδείξεις ότι και τα 3 γεύματα είναι εξίσου καλή επιλογή με τα 6 γεύματα υπάρχουν διαθέσιμες...


σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από το 1997, 13 χρόνια μετά, το δόγμα του “πολλά και συχνά γεύματα” παπαγαλίζεται στα Μ.Μ.Ε σχεδόν καθημερινά. Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική εφημερίδα Διατροφής εξέτασε το αν τα περισσότερα γεύματα βοηθούν την απώλεια λίπους. Η έρευνα συνέκρινε 2 διατροφές που δημιουργούσαν το ίδιο έλλειμμα θερμίδων. Η μία είχε 3 γεύματα και 3 σνακ και η άλλη 3 κύρια γεύματα. Η έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και έλεγχε παράγοντες που ανοίγουν την όρεξη όπως η γκρελίνη. Στο τέλος των 8 εβδομάδων η απώλεια βάρους ήταν ίδια για τις δύο διατροφές. Εκτός αυτού η έκκριση γκρελίνης ήταν ίδια και για τις 2 ομάδες, κάτι που δείχνει ότι μεταξύ 3 και 6 γευμάτων  δεν υπάρχει διαφορά στην ρύθμιση της όρεξης όταν οι θερμίδες είναι ίδιες.
Ενίοτε τα πολλά γεύματα μπορεί να είναι κακή επιλογή, όπως σε ασθενείς όπου έχουν προβεί σε βαριατρική εγχείρηση αφαίρεσης βάρους  όπου έχει αποδειχτεί πως η οδηγία για  πολλαπλά γεύματα ενδεχομένως να ανοίγει την όρεξη και να προκαλεί αυξημένη κατανάλωση θερμίδων σύμφωνα με Βραζιλιάνους ερευνητές, ολόκληρη η μελέτη εδώ.
Στον αντίποδα των πολλών γευμάτων, υπάρχει η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας, γνωστή στα αγγλικά ως intermittent fasting. Η διαλειμματική νηστεία τυπικά περιλαμβάνει πολύωρες (συνήθως 16-18 ώρες) περιόδους πλήρους αποχής από το φαγητό. Η μέθοδος αυτή έχει μερικούς φανατικούς υποστηρικτές οι οποίοι πιστεύουν (μέσω λογικοφανών επιχειρημάτων) πως οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους σε σχέση με πιο ορθόδοξες διατροφικές συνήθειες. Οι αποδείξεις τείνουν προς το αντίθετο. Σε μία έρευνα του 2009 από τον Soeters και τους συνεργάτες του η διαλειμματική νηστεία φάνηκε πως επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό.
Εν κατακλείδι, τα πολλά και συχνά γεύματα δεν είναι η μόνη ή η βέλτιστη λύση στην απώλεια λίπους όπως πιστεύει η κοινή γνώμη. Εξίσου αποτελεσματικά  είναι και τα 3 γεύματα. Αυτό το επιστημονικό εύρημα είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που δεν αλλάζουν διατροφικές συνήθειες λόγω του ότι η δουλειά τους ή ο τρόπος ζωής τους γενικά δεν τους επιτρέπει να κάνουν 6 γεύματα κάθε μέρα. Η αλλαγή και η συμμόρφωση σε μία υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επώδυνη και σύνθετη διαδικασία απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται.

Ανδρέας Ζουρδός

1 σχόλιο:

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;