Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Με αφορμή το περιστατικό με την αποβολήτης μαθήτριας στη Χρυσοπηγή Χανίων. Περιστατικό από το 2ο λύκειο Χίου.

Με αφορμή το περιστατικό με την αποβολήτης μαθήτριας στη Χρυσοπηγή Χανίων, θέλησα να αναφέρω κι εγώ ένα περιστατικό που έγινε πέρσι στο σχολείο μου, το 2ο λύκειο Χίου.
Μία συμμαθήτρια μου είχε φτιάξει μία ομάδα στο facebook με τίτλο "Ποιος θέλει να σκοτώσει τη Μ______" (μία καθηγήτρια του σχολείου). Όπως είναι κατανοητό η ομάδα ήταν χιουμοριστικού χαρακτήρα και προφανώς ο δημιουργός του δεν είχε καμμία τέτοια πρόθεση.
Κάποια στιγμή και ενώ η ομάδα αριθμούσε κάποιες δεκάδες μέλη η διευθύντρια του σχολείου έμαθε (από έναν εκ των δικών της) για την ομάδα.
Πρώτη της κίνηση ήταν να καλέσει τα παιδιά στο γραφείο. Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται.
Η δημιουργός της ομάδας πήρε πενθήμερη αποβολή ενώ κάθε παιδί που είχε γράψει κάποιο σχόλιο στη συγκεκριμένη ομάδα πήρε από τρεις μέρες. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε κάποια από αυτά τα παιδιά στέρησαν και το δικαίωμα τους να συμμετάσχουν στην τριήμερη εκδρομή καθώς αυτό ήταν μέρος της ποινής τους. Αν είναι δυνατόν...
Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο συμβάν σοβαρότερο είναι το γεγονός οτί μέσα στη χρονιά μαθήτρια είχε συκοφαντήσει και βρίσει μαθητή και η διεύθυνση του σχολείου δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα παρά την όποια επιμονή κάποιων μαθητών του σχολείου. Δηλαδή από ότι καταλαβαίνουμε στα σχολεία και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σχολείο ισχύει το εξής: "Σκοτωθείτε εσείς και μόνο εμάς μην πειράξετε".
Πραγματικά είναι εξωφρενικό κάτι τέτοιο. Τα παιδιά (οι μαθητές) δε γνωρίζουν τα διακιώματα τους και πολλές φορές δυστάζουν να μιλήσουν υπό τον φόβο μιας επικείμενης αποβολής ή τιμωρίας. 

2 σχόλια:

  1. Όταν βλέπω να λένε πως ένα group που λέει "Ποιος θέλει να σκοτώσει την ΤΑΔΕ καθηγήτρια" πραγματικά μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Στις μέρες που περνάμε δεν είναι καθόλου αστείο! Μήπως να θυμηθούμε πόσες φορές παιδιά έχουν πάρει όπλα και μπήκαν σε σχολείο και σκότωσαν κόσμο (ακόμη και εδώ στην Ελλάδα); Αν ένα άτομο από αυτή την ομάδα, διαταραγμένο, θεωρήσει ότι θα γίνει ο ήρωας των υπολοίπων "δεκάδων" κάνοντας πράξη αυτή την απειλή ή απλά με το να επιτεθεί στη καθηγήτρια, πόσο χιουμοριστικό θα είναι τότε; Η οικογένεια της καθηγήτριας θα ξεκαρδιστεί στα γέλια ε; Τα παιδιά της θα γελάνε μέρα νύχτα;

    Ντρέπομαι πραγματικά για αυτά τα παιδιά αλλά, για τους γονείς τους και για όσους υποστηρίζουν τέτοια "αστεία". Στο σχολείο που πήγαινα εγώ πριν κάποια χρόνια (είμαι 24 χρονών) μπορεί να κάναμε τις βλακείες μας, αλλά είχαμε ένα στοιχειώδη σεβασμό. Ξέραμε πως και ο καθηγητής είναι άνθρωπος και έχει οικογένεια και κάνει τη δουλειά του. Δεν απειλούσαμε ούτε αυτόν ούτε την οικογένειά του. Πιστεύω πως η τιμωρία των παιδιών αυτών ήταν πολύ ανεπαρκής. Αν ήμουν ο αδερφός ενός από αυτά τα παιδιά (δε λέω γονέας γιατί δε μπορώ να μπω σε αυτή τη θέση τώρα), πραγματικά, η τιμωρία του θα ήτανε πολύ διαφορετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου φαίνεται τουλάχιστον γελοίο να πιστεύεις οτί κάποιο παιδί στην ελληνική κοινωνία θα σήκωνε το όπλο και θα σκότωνε καθηγητή του επειδή τον αντιπαθεί.
    Μου φαίνεται τουλάχιστον χαζό αν κάποιος δεν καταλαβαίνει το χιουμοριστικό περιεχόμενο που έχουν τα συγκεκριμένα group. Και πόσο μάλλον γελεία και χαζή η συμπεριφορά της συγκεκριμένης καθηγήτριας.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;