Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

"Λιγότερες από 6 ώρες ύπνου οδηγούν σε πρόωρο θάνατο"


"Λιγότερες από έξι ώρες ύπνου την ηµέρα µπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, ενώ ακόµη και µία νύχτα χωρίς ύπνο µπορεί να εµποδίσει την ικανότητα του σώµατος να χρησιµοποιεί την ινσουλίνη για να επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίµα, έδειξαν νέες μελέτες.
Βρετανοί και ιταλοί ερευνητές προειδοποιούν πως όποιος κοιµάται λιγότερο από έξι ώρες έχει 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει µέσα σε χρονικό διάστηµα 25 ετών, σε σύγκριση µε κάποιον που κοιµάται έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, που είναι το ιδανικό. Οµως και ο πολύς ύπνος φαίνεται πως κάνει κακό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης.. µια σχέση ανάµεσα στον υπερβολικό ύπνο - πάνω από εννέα ώρες - και τον πρόωρο θάνατο, αν και τόσος ύπνος µπορεί απλώς να σηµαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβληµα υγείας. Τα συµπεράσµατα της έρευνας βασίσθηκαν σε δείγµα 1,5 εκατ. ανθρώπων και.. δηµοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sleep».

Ο διαβήτης
Μια άλλη έρευνα ολλανδών επιστηµόνων µπορεί να εξηγεί γιατί τα κρούσµατα διαβήτη βρίσκονται σε άνοδο ανά τον κόσµο. Ίσως να µην οφείλεται σε σύµπτωση το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των κρουσµάτων διαβήτη στους ενηλίκους την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία στις δυτικές κοινωνίες η διάρκεια του ύπνου µειώθηκε. Σύµφωνα µε την έρευνα που δηµοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Εndocrinology & Μetabolism, ακόµη και µε µία νύχτα χωρίς ύπνο, το σώµα δυσκολεύεται να χρησιµοποιήσει την ινσουλίνη για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίµα. "Τα ευρήµατά µας δείχνουν πως ακόµη και µία νύχτα αγρυπνίας έχει βαθύτερες συνέπειες στον µεταβολισµό απ’ ό,τι πιστεύαµε ώς τώρα", δήλωσε η Εστερ Ντόνγκµπα, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστηµίου του Λάιντεν στην Ολλανδία.
totefteri"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;