Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Απειλείται από λειψυδρία ο νομός Χανίων

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο νομός Χανίων λόγω της σημαντικής μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων του
Στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), ο περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος του Οργανισμού Αθανάσιος Καρούντζος εισηγήθηκε να συγκληθεί άμεσα το νομαρχιακό συμβούλιο προκειμένου να επικυρώσει την πρότασή του για κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
"Καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι ζούμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πηγών του Στύλου δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες νερού "χάνονται" στη θάλασσα.
"Με αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον για δυο μήνες μια ποσότητα νερού της τάξεως των 450 ή 500 - ανάλογα τις ανάγκες -κυβικών, θα αντλείται από τις πηγές του Στύλου , προκειμένου να φανεί ότι όπου υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει νερό το οποίο πηγαίνει προς τη θάλασσα, θα πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε", δήλωσε ο κ. Καρούντζος.
Η λύση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του στην περιφέρεια Κρήτης θα έχει δρομολογήσει έργα για μόνιμη αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μέσα από ένα πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης των υδατίνων πόρων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ, οι δήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, λειτούργησαν ουσιαστικά σαν μια επιτροπή κρίσεων. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε σε κάθε δήμο όπου υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης υδάτων, να εξετάζεται επί τόπου το πρόβλημα και όχι να γίνονται απλά προβλέψεις.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες να καταγγέλλουν παράνομες αντλήσεις νερού από τις πηγές που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ. Ο κ. Καρούντζος προειδοποίησε ότι "η νομιμότητα είναι για όλους".
Την τρέχουσα περίοδο, σε επίπεδο νομού Χανίων το Ακρωτήρι και τα Κεραμειά πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από την έλλειψη νερού όχι μόνο για άρδευση αλλά και για ύδρευση.
Όπως είπε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης "πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε τις περιοχές που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε ύδρευσης είτε άρδευσης" .
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με το νομάρχη Χανίων και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΔΥΚ θα επισκεφτούν τις πηγές του Στύλου στον Αποκόρωνα, προκειμένου να δουν από κοντά το επίπεδο των αποθεμάτων νερού και να αποφασίσουν τι είδους παρεμβάσεις απαιτούνται για την άντληση νερού που θα παραχωρηθεί στους δήμους που πλήττονται από τη λειψυδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;