Κυριακή 30 Μαΐου 2010
Νικόλας Άσιμος: Ένα πρόσωπο , μία ιστορία...
Ο Νικόλας Άσιμος (1949 - 1988) ήταν στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ και όχι μόνο. Τραγούδησε και πολλά άλλα τραγούδια σε λαϊκό στυλ. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ασημόπουλος. Ήταν μία περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο ζωής που επέλεξε ο ίδιος για τον εαυτό του. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Υπήρξε ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που ιδεολογικά δεν άνηκε σε κάποιο χώρο. O ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την "ταξινόμηση" σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός. Όμως, απέκτησε αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στην συνέχεια ξεπέρασε και τους αναρχικούς, καθώς δεν επιθυμούσε να του κολλάνε ταμπέλες.
Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 από γονείς Κοζανίτες. Μικρός υπήρξε αρκετά φιλομαθής. Το 1967 γράφεται στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.. Τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε τραγούδια και τραγουδούσε σε μπουάτ. Συχνά είχε προβλήματα με την αστυνομία: ήταν η περίοδος της Χούντας και της λογοκρισίας που αυτή επιβάλει. Το 1973 φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στην Αθήνα. Συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο και τελειώνει μια ιδιωτική σχολή Δραματικής Τέχνης. Γράφει τραγούδια τα οποία δε δισκογραφεί επίσημα, αλλά τα γράφει μόνος του σε κασέτες τις οποίες πουλάει σε διάφορους δρόμους της Αθήνας. Δίνει ακόμα μουσικές παραστάσεις σε μπουάτ της Πλάκας, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Κατερίνα Γώγου. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από την σχέση του με την Λίλιαν Χαριτάκη, εκτός γάμου. Η πρώτη του συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν το 1974 με το single Ρωμιός-Μηχανισμός σε ηλικία 25 χρόνων. Το 1977 φυλακίστηκε προσωρινά μαζί με άλλους 5 εκδότες και συγγραφείς. Αποφυλακίστηκαν και οι 5 μετά από πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1978 κατατάχτηκε στον στρατό. Ωστόσο δεν υπηρέτησε, αλλά πήρε απαλλαγή στράτευσης καταφέρνοντας να του αναγνωριστεί ότι πάσχει από Σχιζοειδή ψύχωση. Κάτι τέτοιο δεν είχε ωστώσο καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του υοθέτησε αυτή την συμπεριφορά γιατί ήταν αντιθέτος προς την στράτευση και απλά ήταν ένα σχέδιο για να την αποφύγει. Την περίοδο 1980 - 1981 έγραψε το βιβλίο του Αναζητώντας Κροκάνθρωπους, το οποίο δεν εκδόθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφόρησε από τον ίδιο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα. Τα τελευταία χρόνια, και μετά τον θάνατό του, το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει και από εκδοτικό οίκο. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο μακράς διάρκειας με τίτλο Ο Ξαναπές. Μελοποίησε το "Ουλαλούμ" του Γιάννη Σκαρίμπα. Το 1987 κατηγορήθηκε άδικα για το βιασμό μίας κοπέλας και οδηγήθηκε για λίγο στο ψυχιατρείο. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικές συνέπειες στη ψυχολογία του και στις 17 Μαρτίου του 1988 κρεμάστηκε στο σπίτι του, που ονόμαζε χώρο προετοιμασίας. Πέθανε σε ηλικία περίπου 39 χρόνων. Επίσης, πληροφορίες λένε ότι είχε φτιάξει ένα είδους ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τις τελευταίες 15 ημέρες. Σε αυτές τις 15 ημέρες έψαχνε κάτι που θα του "έδινε" λόγο να ζει. Σε όλες τις ημέρες είχε σημειώσει Χ (δηλαδή ότι δεν έβρισκε) και στην 15η ημέρα σημείωσε επίσης X, όπου και αυτοκτόνησε. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο θάνατός του, η αυτοκτονία του, ήταν σαν προγραμματισμένα.
wikipedia
Σύλληψη 24χρόνου για απόπειρα βιασμoύ στα Χανιά
24χρόνος Γερμανός κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 21χρονης αλλοδαπής στα Χανιά. Η 21χρονη αλλοδαπή φοιτήτρια, κατήγγειλε απόπειρα βιασμού της, στις 4 τα ξημερώματα στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με την καταγγελία όπου και οι δύο διασκέδαζαν.
Ο ι 24χρονος,στρατιωτικός, υπήκοος Γερμανίας, αναγνωρίσθηκε από την 21χρονη γυναίκα και οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων.
Φρίκη! 35χρονος βίασε 10χρoνη στο Ρέθυμνo
35χρονος με προηγούμενο ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης σε ανήλικο κορίτσι, βίασε μία 10χρονη στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι γονείς της μικρής εργάζονται σε ταβέρνα του Ρεθύμνου και η μικρή ήταν μόνη το πρωΐ στο σπίτι. Ο δράστης δεν δίστασε να της επιτεθεί και να τη βιάσει, ενώ η 12χρονη αδερφή του θύματος ήταν αυτή που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, όταν ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού της έπεσε μπροστά στο αποτρόπαιο σκηνικού. Ο 35χρονος συνελήφθη λίγο αργότερα.
Σάββατο 29 Μαΐου 2010
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Zητάνε από τους υπαλλήλους να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν.
Στις δέκα έφτασαν, οι αυτοκτονίες εργαζομένων στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα, που κατασκευάζει τα iPhone και iPad, καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα των εταιρειών Nokia και Dell computers, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας εκεί. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν νέα άλματα θανάτου στο κενό, προτού εξεταστούν οι συνθήκες που οδηγούν στην αυτοκτονία τους εργαζόμενους του εργοστασίου, οι ιθύνοντες της εταιρίας αποφάσισαν να ζητάνε από τους υπαλλήλους της να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν.
Χθες, ένας νέος υπάλληλος, ο 19χρονος Li Hai, ο οποίος δούλευε στη Foxconn μόλις 42 ημέρες, πήδηξε από την κορυφή του 6όροφου κτιρίου της εταιρείας στην πόλη Σενζέν της Νότιας Κίνας, βρίσκοντας τραγικό θάνατό. Εκτός από τις δέκα αυτοκτονίες έχουν γίνει και άλλες δύο απόπειρες. Όλοι οι θάνατοι ήταν νεαρών ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 18 και 25 χρονών.
Πολλές είναι οι έρευνες που ξεκίνησαν, γύρω από το ψυχισμό των εργαζομένων στην Κίνα, για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά καθώς και για το κοινωνικό κόστος της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω των τελευταίων δραματικών γεγονότων. Η εταιρία Foxconn, μάλιστα τοποθέτησε δίχτυα ασφαλείας γύρω από κτίρια της για την αποτροπή νέων αλμάτων στο κενό.
Η εταιρία Hon Hai Precision Industry, που είναι γνωστή με την εμπορική της ονομασία Foxconn, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού στον κόσμο. Έξι χιλιάδες χοίροι σφάζονται ημερησίως για να τραφούν οι 400.000 εργαζομένοι της επιχείρησης, σε αυτό το γιγαντιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 1.2 τετραγωνικά μίλια.
Τα κινεζικά ΜΜΕ αποδίδουν τις αυτοκτονίες στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι νιώθουν πως είναι μηχανές δουλεύοντας έως και 12 ώρες για έξι ημέρες την εβδομάδα. Επίσης επικεντρώνονται στο στοιχείο πως πολλοί από τους εργάτες είναι μετανάστες που έχουν απομονωθεί από τις κοινότητές τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν τα εξοντωτικά ωράρια.
Η επιχείρηση, που απασχολεί περισσότερους από 800.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, προς αποφυγή νέων αυτοκτονιών παίζει κατευναστική μουσική κατά μήκος των γραμμών παραγωγής. Περισσότεροι από 2.000 τραγουδιστές, χορευτές και γυμναστές καθώς και ομάδες ψυχιάτρων και βουδιστών μοναχών έχουν στρατολογηθεί για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να ελέγξουν την πίεση και το στρες που δέχονται.
Η ιστορία του Γκουαντάναμο
|
Οι Αμερικανοί δεν είναι καινούργιοι στο Γκουαντάναμο. Βρίσκονται εκεί από τις 10 Ιουνίου 1898, όταν αποβιβάστηκαν οι πρώτοι πεζοναύτες και χρησιμοποίησαν την περιοχή για τις επιχειρήσεις τους κατά των Ισπανών, κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου.
Μετά τη νικηφόρο εξέλιξη του πολέμου για τους Αμερικανούς στην Κούβα εγκαταστάθηκε ένα καθεστώς υποτακτικών τους υπό τον πρώην αμερικανό πολίτη Τομάς Εστράδα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κούβας. Έτσι, ήταν πολύ εύκολο για τον αμερικανό πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ να έλθει σε συμφωνία για το Γκουαντάναμο, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί βάση πεζοναυτών, που θα αποτελούσε το «μάτι» των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, το μισθωτήριο συμβόλαιο, που υπογράφηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1903, συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Κούβας και απέκτησε αυξημένη τυπική ισχύ.
Το 1934 προστέθηκε ο όρος ότι η μίσθωση θα έληγε μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο κυβερνήσεις ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν οικειοθελώς από το Γκουαντάναμο. Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί να εξηγηθεί γιατί ένα τμήμα της κομμουνιστικής πλέον Κούβας παραμένει ουσιαστικά υπό αμερικανικό έλεγχο. Ο Φιντέλ Κάστρο έκανε τα πάντα για να ακυρώσει την Συμφωνία του 1903, που ταιριάζει μόνο σε κράτος - μπανανία. Δεν εισπράττει εδώ και χρόνια το μίσθωμα, ενώ κατήγγειλε χωρίς αποτέλεσμα σε διεθνείς οργανισμούς το παράνομο της συμφωνίας.
Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στο παρελθόν το Γκουαντάναμο ως κέντρο παραμονής προσφύγων από την Κούβα και την Αϊτή. Όταν επιχείρησαν να το μετατρέψουν σε κέντρο κράτησης για πρόσφυγες - φορείς του Aids, αυτή η απόφαση κηρύχθηκε αντισυνταγματική με δικαστική απόφαση στις 8 Ιουνίου 1993. Ο τελευταίος αϊτινός πρόσφυγας εγκατέλειψε το Γκουαντάναμο την 1η Νοεμβρίου 1995.
Κυριακή 23 Μαΐου 2010
Αξιόλογα βίντεο...
Ο Καπιταλισμός είναι... νομιμοποιημένη ληστεία!
LENIN: Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
LENIN: Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Μαρξ και Μαρξισμός : Λίγα λόγια για τον Μαρξ ( Greek )
Aγανακτησμένος πολίτης στα Χανιά.
Λοιπόν ζω στα Χανιά εδώ και 2 χρόνια λόγω της δουλειάς μου. Αυτά τα 2 χρόνια παραμονής μου στα Χανιά έχω ακούσει πάνω από 50 περιστατικά εγκληματικών ενεργειών με νεκρούς ανθρώπους. Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Ειδικά τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία έξαρση σε τέτοιου είδους φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Πραγματικά έχω αρχίσει και φοβάμαι ακόμη και για την ίδια μου τη ζωή. Παρά την υπερβολική αστυνομική δύναμη που περιπολεί νυχθημερών τόσο στην πόλη όσο και στα περίχωρα των Χανίων τα φαινόμενα αυτά μόνο που δεν ελλατώνονται. Κατά την άποψη μου 2 είναι οι λόγοι που προκαλούνται τέτοια φαινόμενα. Πολλές φορές κάνουμε κάτι για να εκμηδενίσουμε κάποια φαινόμενα και τα μέτρα που παίρνουμε φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό είναι ο πρώτος λόγος και πιο ασήμαντος. Δηλαδή όλη αυτή η αστυνομοκρατία που τον τελευταίο χρόνο υπάρχει στα Χανιά καλλιεργεί όλο και περισσότερο αυτά τα φαινόμενα. Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι η παιδεία των κατοίκων της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Χανίων και όχι του συνόλου αλλά αρκετών εξ αυτών. Αυτή η νοοτροπία των κατοίκων του νησιού πρέπει να αλλάξει. Η βεντέτα, η εκδίκηση, η μαγκιά του να κρατάς ένα Berreta ή ένα Glock στο ΄χερι κι όποιον πάρει ο χάρος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να παρθούν μέτρα απ' όλους. Γονείς , πολιτεία , δημόσιες αρχές , εκπαίδευση καθώς και τα ίδια τα άτομα ευθύνονται γι αυτήν την τρομοκρατία...
Μην ξεχνάμε οτί στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά υπάρχει μεγάλη "άνθηση" ακροδεξιών οργανώσεων όπως Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές οργανώσεις.
Κάτι πρέπει να αλλάξει...κάτι πρέπει να εξελιχθεί...
http://vrasmos.blogspot.com/2010/05/blog-post_1670.html
Αφιερωμένο...
Αφιερωμένο σ' όλους τους ανθέλληνες οι οποίοι καλλιεργούν το φανατισμό, τον εθνικισμό και κάθε άλλο πατριωτικό συναίσθημα.
Σάββατο 22 Μαΐου 2010
Η πρόταση για την κατάργηση – συγχώνευση των Πανεπιστημίων
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σχέδιο-πρόταση στη Σύνοδο Πρυτάνεων για τη συγχώνευση-κατάργηση Πανεπιστημίων (το οποίο δημοσιεύει το esos.gr) κατέθεσε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης , επικαλούμενος -μεταξύ άλλων- παράδειγμα προς μίμηση τη Δανία, η οποία συνένωσε τα 18 Πανεπιστήμια σε μόλις δύο.
Ειδικότερα ο κ. Γρυσπολάκης προτείνει:
ΦΑΣΗ Ι. Κατάργηση των Πανεπιστημίων που δεν θεωρούνται βιώσιμα λόγω της διασποράς των Τμημάτων τους ή λόγω του νεοσύστατου ή λόγω της μη τεκμηρίωσης εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους, δηλαδή των
Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ακολούθως:
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής
(β) Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (μετονομασία του Τμήματος Επιστήμης Υλικών)
(γ) Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος: Καταργείται και τα Τμήματα επανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
(δ) Διεθνές Πανεπιστήμιο: Προσαρτάται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη σημερινή δομή και αποστολή του.
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής
(β) Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (μετονομασία του Τμήματος Επιστήμης Υλικών)
(γ) Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος: Καταργείται και τα Τμήματα επανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
(δ) Διεθνές Πανεπιστήμιο: Προσαρτάται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη σημερινή δομή και αποστολή του.
ΦΑΣΗ ΙΙ. Ανάδειξη ορισμένων Πανεπιστημίων ως κόμβων και προσάρτηση των μικρού μεγέθους Ιδρυμάτων σε αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ευρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ροτείνονται τα ακόλουθα:
(α) Η ΑΣΚΤ και το ΓΠΑ, ως απονέμοντα 5ετούς διάρκειας σπουδές, προσαρτώνται στο ΕΜΠ ως διακριτές Σχολές. Σημειωτέον, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την πληθώρα των Τμημάτων του απονέμει ένα πτυχίο αυτό του γεωπόνου.
(β) Στο ΕΚΠΑ εντάσσονται το ΟΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πάντειο, ενώ ομοειδή Τμήματα συγχωνεύονται.
(α) Η ΑΣΚΤ και το ΓΠΑ, ως απονέμοντα 5ετούς διάρκειας σπουδές, προσαρτώνται στο ΕΜΠ ως διακριτές Σχολές. Σημειωτέον, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την πληθώρα των Τμημάτων του απονέμει ένα πτυχίο αυτό του γεωπόνου.
(β) Στο ΕΚΠΑ εντάσσονται το ΟΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πάντειο, ενώ ομοειδή Τμήματα συγχωνεύονται.
ΦΑΣΗ ΙΙΙ. Τα Τμήματα (παραρτήματα) των ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Βέροια και Νάουσα, αντιστοίχως, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη
ΦΑΣΗ IV. Τα απομονωμένα Τμήματα που έχουν ιδρυθεί ή που ήδη λειτουργούν πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στις έδρες των Πανεπιστημίων, στα οποία υπάγονται. Το ίδιο ακριβώς και για Τμήματα χωρίς συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα,
(α) Το Τμήμα Τουρισμού της Λήμνου (δεν λειτουργεί) καταργείται
(β) Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς (δεν λειτουργεί) καταργείται
(γ) Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου: καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα
(δ) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου: υπάρχει σε αρκετά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
(ε) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου: καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοειδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ
(η) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη: Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.
(θ) Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μαθηματικών.
(ι) Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ: Πολυσυλλεκτικό Τμήμα για όποιον επιθυμεί να μετακομίσει στην Αθήνα. Να καταργηθεί ή να ενσωματωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή.
(ια) Τμήμα Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου: Να ενσωματωθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας
(ιβ) Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνεται προσπάθεια από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 80% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
(ιγ) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς. Να αναβαθμιστεί, αφού μεταφερθεί στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με τα άλλα δύο Τμήματα Μηχανικών.
(ιδ) Τα Τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Ιδρύματα αυτά, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
(ιε) Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμπεριέχεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει ζητήσει από το 2007 η Σύγκλητος.
(ιστ) Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έχει Τομέα Πληροφορικής και Υλικού στα ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να ενωθεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και το ένα Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.
(α) Το Τμήμα Τουρισμού της Λήμνου (δεν λειτουργεί) καταργείται
(β) Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς (δεν λειτουργεί) καταργείται
(γ) Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου: καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα
(δ) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου: υπάρχει σε αρκετά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
(ε) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου: καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοειδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ
(η) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη: Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.
(θ) Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μαθηματικών.
(ι) Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ: Πολυσυλλεκτικό Τμήμα για όποιον επιθυμεί να μετακομίσει στην Αθήνα. Να καταργηθεί ή να ενσωματωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή.
(ια) Τμήμα Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου: Να ενσωματωθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας
(ιβ) Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνεται προσπάθεια από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 80% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
(ιγ) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς. Να αναβαθμιστεί, αφού μεταφερθεί στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με τα άλλα δύο Τμήματα Μηχανικών.
(ιδ) Τα Τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Ιδρύματα αυτά, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
(ιε) Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμπεριέχεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει ζητήσει από το 2007 η Σύγκλητος.
(ιστ) Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έχει Τομέα Πληροφορικής και Υλικού στα ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να ενωθεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και το ένα Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Ειδικότερα η πρόταση του κ. Γρυσπολάκη έχει ως εξής:
Ι. Κατάργηση – Συγχώνευση Πανεπιστημίων.
Δυστυχώς, από το 1995 μέχρι το 2009 ιδρύθηκαν χωρίς κάποιο σχεδιασμό και επιστημονική τεκμηρίωση Πανεπιστήμια διάσπαρτα στην περιφέρεια. Είναι σαφές ότι ορισμένα εξ αυτών δεν είναι βιώσιμα, αφού η διασπορά σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και σε διάφορα νησιά δεν επιτρέπει την επιστημονική (διδακτική και ερευνητική) μεταξύ τους αλληλεπίδραση, δηλαδή την υλοποίηση της αρχής της διεπιστημονικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία ενός σύγχρονου πανεπιστημίου.
Η οικονομική κρίση της χώρας μας είναι πρωτοφανής. Κυρίως όμως η κρίση είναι θεσμική και κοινωνική. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να σπεύσει να προβεί στις αυτονόητες αλλαγές, προτού τις επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χρηματοδότες μας από την Ε.Ε. Ακόμη, όμως, και αν δεν είχε επέμβει το ΔΝΤ, μόνο μία χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών και συγχρόνως υπερβολικά σπάταλη με πληθυσμό 11 εκατ. Θα είχε 24 Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις και 16 ΤΕΙ διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων. Από τα 24 Πανεπιστήμια μόνον τα Πανεπιστήμια που ευρίσκονται στην Αττική, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, ενώ τα υπόλοιπα διασκορπίζονται από 2 έως 6 πόλεις και κωμοπόλεις.
Αυτό που συνέβη από το 1985 έως το 2009 θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε ένα καλοσχεδιασμένο πόνημα οικονομικής διάλυσης της χώρας μας, αφού μετέτρεψε τοπικές οικονομίες δεκάδων μικρών πόλεων και κωμοπόλεων από παραγωγικές σε οικονομίες βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητικών και σπουδαστικών κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή δεκάδες κωμοπόλεων, εκμαυλισμένες από την τακτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων είκοσι ετών, απαιτούν την ίδρυση νέων Τμημάτων (π.χ. Λήμνος, Κως, Καστοριά, Κίσσαμος Χανίων, Νεάπολις Λασηθίου, Μεσολόγγι, Άργος, Πύργος) για να μετατραπούν από παραγωγικές κοινωνίες σε αδρανείς που θα βασίζουν την οικονομία τους στην κατανάλωση εκ μέρους των σπουδαστών και των υπαλλήλων.
Αυτό που συνέβη από το 1985 έως το 2009 θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε ένα καλοσχεδιασμένο πόνημα οικονομικής διάλυσης της χώρας μας, αφού μετέτρεψε τοπικές οικονομίες δεκάδων μικρών πόλεων και κωμοπόλεων από παραγωγικές σε οικονομίες βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητικών και σπουδαστικών κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή δεκάδες κωμοπόλεων, εκμαυλισμένες από την τακτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων είκοσι ετών, απαιτούν την ίδρυση νέων Τμημάτων (π.χ. Λήμνος, Κως, Καστοριά, Κίσσαμος Χανίων, Νεάπολις Λασηθίου, Μεσολόγγι, Άργος, Πύργος) για να μετατραπούν από παραγωγικές κοινωνίες σε αδρανείς που θα βασίζουν την οικονομία τους στην κατανάλωση εκ μέρους των σπουδαστών και των υπαλλήλων.
Ένα τελευταίο μέγιστο πρόβλημα είναι ότι στα Πανεπιστήμια (πόσο μάλλον στα ΤΕΙ) που ευρίσκονται σε κωμοπόλεις, απομονωμένα από τον υπόλοιπο κορμό του Ιδρύματος, δεν θέτουν καν υποψηφιότητα ικανοί επιστήμονες για προφανείς λόγους.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν από μία τέτοια διασπορά είναι
(α) διοικητικά: πολλαπλασιασμός των διοικητικών υπηρεσιών
(β) υλικοτεχνικά: πολλαπλασιασμός υποδομών, όπως είναι η Βιβλιοθήκη, το Μηχανογραφικό Κέντρο, τα εργαστήρια, τα Κυλικεία, οι Φοιτητικές Λέσχες κ.λπ. Ιδιαιτέρως δε όταν Τμήματα θετικής κατεύθυνσης λειτουργούν σε διαφορετικές πόλεις ή σε διαφορετικά νησιά, τότε τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα στις ανωτέρω αναφερθείσες εγκαταστάσεις. Ως παράδειγμα αναφέρω το Εργαστήριο Φυσικής ή το Εργαστήριο Χημείας, το οποίο είναι απαραίτητο για την άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα Θετικών Επιστημών και Μηχανικών.
(γ) διοικητικού συντονισμού: για κάθε συνεδρίαση οργάνου, όπως είναι η Σύγκλητος ή το Πρυτανικό Συμβούλιο, οι μετακινήσεις είναι τόσο χρονοβόρες όσο και πανάκριβες
(δ) εκπαιδευτικά: δεν υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης κοινών μαθημάτων στα πρώτα έτη σπουδών σε μαθήματα κοινά σε πολλά Τμήματα. Κατά συνέπεια, πολλαπλασιάζονται οι προσλαμβανόμενοι διδάσκοντες ή το Ίδρυμα δαπανά τεράστια ποσά σε μετακινήσεις.
(α) διοικητικά: πολλαπλασιασμός των διοικητικών υπηρεσιών
(β) υλικοτεχνικά: πολλαπλασιασμός υποδομών, όπως είναι η Βιβλιοθήκη, το Μηχανογραφικό Κέντρο, τα εργαστήρια, τα Κυλικεία, οι Φοιτητικές Λέσχες κ.λπ. Ιδιαιτέρως δε όταν Τμήματα θετικής κατεύθυνσης λειτουργούν σε διαφορετικές πόλεις ή σε διαφορετικά νησιά, τότε τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα στις ανωτέρω αναφερθείσες εγκαταστάσεις. Ως παράδειγμα αναφέρω το Εργαστήριο Φυσικής ή το Εργαστήριο Χημείας, το οποίο είναι απαραίτητο για την άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα Θετικών Επιστημών και Μηχανικών.
(γ) διοικητικού συντονισμού: για κάθε συνεδρίαση οργάνου, όπως είναι η Σύγκλητος ή το Πρυτανικό Συμβούλιο, οι μετακινήσεις είναι τόσο χρονοβόρες όσο και πανάκριβες
(δ) εκπαιδευτικά: δεν υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης κοινών μαθημάτων στα πρώτα έτη σπουδών σε μαθήματα κοινά σε πολλά Τμήματα. Κατά συνέπεια, πολλαπλασιάζονται οι προσλαμβανόμενοι διδάσκοντες ή το Ίδρυμα δαπανά τεράστια ποσά σε μετακινήσεις.
Προτείνεται η έναρξη διαλόγου με στόχο την συγχώνευση Πανεπιστημίων και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων. Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων που ευρίσκονται στην ίδια πόλη ή στην ίδια Περιφέρεια, κατά τα πρότυπα του Paris Institute of Technology, το οποίο συγκροτήθηκε από τη διοικητική συνένωση των 12 Μεγάλων Σχολών (Grandes Ecoles) του Παρισιού. Ενδεικτικό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Δανία, η οποία συνένωσε τα 18 Πανεπιστήμια σε μόλις δύο.
ΙΙ. Κατάργηση – Συγχώνευση Τμημάτων Πανεπιστημίων
Από το 1999 έως το 2004 ιδρύθηκαν εξήντα (60) νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, λόγω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με Τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Επίσης, ορισμένα ομοειδή με αυτά Τμήματα υπάρχουν και σε ΤΕΙ. Φυσικά το φαινόμενο είναι κατά πολύ οξύτερο στα τελευταία. Χαρακτηριστικά αναφέρω
α. Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Είναι σαν να θέλουμε να ιδρύσουμε στο ΕΜΠ νέο Τμήμα Εφαρμοσμένων Πολιτικών Μηχανικών ή στο ΕΚΠΑ Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής ή Εφαρμοσμένης Βιολογίας.
β. Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Παν. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Άνευ συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.
γ. Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Προσπαθούν από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 90% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
δ. Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, Παν. Πελοποννήσου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου.
ε. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς.
στ. Τμήματα Νοσηλευτικής. Αυτά τα Τμήματα άρχισαν τη λειτουργία τους στα ΤΕΙ. Θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η εκπαίδευση των νοσηλευτών απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση ή είναι απλώς μία επαγγελματική εκπαίδευση που μπορεί να δοθεί από τα ΤΕΙ και μόνον, όπως γίνεται με τα επαγγέλματα του οδοντοτεχνίτη, του φυσικοθεραπευτή, του βρεφοκόμου, του ανθοκόμου, του λογοθεραπευτή, του κοινωνικού λειτουργού κ.λπ.
ζ. Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Παν. Πελοποννήσου. Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης.
η. Τμήματα Επιστήμης Υλικών δίπλα σε Τμήματα Χημείας στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης.
Αντιστοίχως, στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπήρχαν ιδρυμένα από το 1983 τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. Λόγω της συγγένειας αυτών των Τμημάτων, οι Διοικήσεις του Ιδρύματος μερίμνησαν για την σταδιακή απορρόφηση του πρώτου στο δεύτερο και την κατάργηση του πρώτου Τμήματος (η απόφαση ελήφθη το 2007 και επίκειται η έκδοση του ΠΔ κατάργησης).
Προτείνω να αρχίσει διάλογος με τα Πανεπιστήμια, ώστε αυτά τα Τμήματα να συγχωνευτούν με άλλα, δεδομένου ότι κάθε Τμήμα θέλει λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν υπάρχουν όχι μόνον στα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και σε καμμία άλλη χώρα στον κόσμο. Αποτελεί και αυτό Ελληνικό Φαινόμενο, όπως πολλά από αυτά που προανέφερα. Είναι γνωστό στους πολιτικούς μας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρώπης που δαπανούν από 1,5 – 1,8% του Α.Ε.Π. ετησίως για τα Πανεπιστήμιά της, αλλά με το χαμηλότερο αποτέλεσμα, λόγω των ανωτέρω στρεβλώσεων.
Προτείνω να αρχίσει διάλογος με τα Πανεπιστήμια, ώστε αυτά τα Τμήματα να συγχωνευτούν με άλλα, δεδομένου ότι κάθε Τμήμα θέλει λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν υπάρχουν όχι μόνον στα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και σε καμμία άλλη χώρα στον κόσμο. Αποτελεί και αυτό Ελληνικό Φαινόμενο, όπως πολλά από αυτά που προανέφερα. Είναι γνωστό στους πολιτικούς μας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρώπης που δαπανούν από 1,5 – 1,8% του Α.Ε.Π. ετησίως για τα Πανεπιστήμιά της, αλλά με το χαμηλότερο αποτέλεσμα, λόγω των ανωτέρω στρεβλώσεων.
ΙΙΙ. Το δέον γενέσθαι.
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημίων και Τμημάτων θα πρέπει να τεθούν κανόνες αξιοκρατικοί και ακαδημαϊκά τεκμηριωμένοι. Προτείνω αυτοί να είναι οι ακόλουθοι:
(Ι) Δεν ιδρύονται νέες Σχολές και Τμήματα – παραρτήματα σε πόλεις, όπου δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Όσα είναι ήδη ιδρυμένα και δεν λειτουργούν καταργούνται.
(ΙΙ) Τα Τμήματα είναι ενταγμένα σε Σχολές. Οι Σχολές λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο σε μία πόλη. Όπου υπάρχει Τμήμα εκτός του πυρήνα της Σχολής καταργείται ή μεταφέρεται στην πόλη, όπου λειτουργεί η Σχολή.
(ΙΙΙ) Συναφή Τμήματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο συγχωνεύονται.
(ΙΙ) Τα Τμήματα είναι ενταγμένα σε Σχολές. Οι Σχολές λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο σε μία πόλη. Όπου υπάρχει Τμήμα εκτός του πυρήνα της Σχολής καταργείται ή μεταφέρεται στην πόλη, όπου λειτουργεί η Σχολή.
(ΙΙΙ) Συναφή Τμήματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο συγχωνεύονται.
Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι θαρραλέες και να γίνουν σε τρεις φάσεις.
ΦΑΣΗ Ι. Κατάργηση των Πανεπιστημίων που δεν θεωρούνται βιώσιμα λόγω της διασποράς των Τμημάτων τους ή λόγω του νεοσύστατου ή λόγω της μη τεκμηρίωσης εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους, δηλαδή των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ακολούθως:
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής
(β) Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (μετονομασία του Τμήματος Επιστήμης Υλικών)
(γ) Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος: Καταργείται και τα Τμήματα επανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
(δ) Διεθνές Πανεπιστήμιο: Προσαρτάται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη σημερινή δομή και αποστολή του.
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής
(β) Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (μετονομασία του Τμήματος Επιστήμης Υλικών)
(γ) Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος: Καταργείται και τα Τμήματα επανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
(δ) Διεθνές Πανεπιστήμιο: Προσαρτάται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη σημερινή δομή και αποστολή του.
ΦΑΣΗ ΙΙ. Ανάδειξη ορισμένων Πανεπιστημίων ως κόμβων και προσάρτηση των μικρού μεγέθους Ιδρυμάτων σε αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ευρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ροτείνονται τα ακόλουθα:
(α) Η ΑΣΚΤ και το ΓΠΑ, ως απονέμοντα 5ετούς διάρκειας σπουδές, προσαρτώνται στο ΕΜΠ ως διακριτές Σχολές. Σημειωτέον, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την πληθώρα των Τμημάτων του απονέμει ένα πτυχίο αυτό του γεωπόνου.
(β) Στο ΕΚΠΑ εντάσσονται το ΟΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πάντειο, ενώ ομοειδή Τμήματα συγχωνεύονται.
(α) Η ΑΣΚΤ και το ΓΠΑ, ως απονέμοντα 5ετούς διάρκειας σπουδές, προσαρτώνται στο ΕΜΠ ως διακριτές Σχολές. Σημειωτέον, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την πληθώρα των Τμημάτων του απονέμει ένα πτυχίο αυτό του γεωπόνου.
(β) Στο ΕΚΠΑ εντάσσονται το ΟΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πάντειο, ενώ ομοειδή Τμήματα συγχωνεύονται.
ΦΑΣΗ ΙΙΙ. Τα Τμήματα (παραρτήματα) των ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Βέροια και Νάουσα, αντιστοίχως, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη
ΦΑΣΗ IV. Τα απομονωμένα Τμήματα που έχουν ιδρυθεί ή που ήδη λειτουργούν πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στις έδρες των Πανεπιστημίων, στα οποία υπάγονται. Το ίδιο ακριβώς και για Τμήματα χωρίς συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα,
(α) Το Τμήμα Τουρισμού της Λήμνου (δεν λειτουργεί) καταργείται
(β) Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς (δεν λειτουργεί) καταργείται
(γ) Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου: καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα
(δ) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου: υπάρχει σε αρκετά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
(ε) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου: καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοειδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ
(η) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη: Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.
(θ) Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μαθηματικών.
(ι) Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ: Πολυσυλλεκτικό Τμήμα για όποιον επιθυμεί να μετακομίσει στην Αθήνα. Να καταργηθεί ή να ενσωματωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή.
(ια) Τμήμα Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου: Να ενσωματωθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας
(ιβ) Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνεται προσπάθεια από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 80% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
(ιγ) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς. Να αναβαθμιστεί, αφού μεταφερθεί στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με τα άλλα δύο Τμήματα Μηχανικών.
(ιδ) Τα Τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Ιδρύματα αυτά, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
(ιε) Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμπεριέχεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει ζητήσει από το 2007 η Σύγκλητος.
(ιστ) Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έχει Τομέα Πληροφορικής και Υλικού στα ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να ενωθεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και το ένα Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.
(α) Το Τμήμα Τουρισμού της Λήμνου (δεν λειτουργεί) καταργείται
(β) Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς (δεν λειτουργεί) καταργείται
(γ) Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου: καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα
(δ) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου: υπάρχει σε αρκετά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
(ε) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου: καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοειδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ
(η) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη: Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.
(θ) Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μαθηματικών.
(ι) Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ: Πολυσυλλεκτικό Τμήμα για όποιον επιθυμεί να μετακομίσει στην Αθήνα. Να καταργηθεί ή να ενσωματωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή.
(ια) Τμήμα Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου: Να ενσωματωθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας
(ιβ) Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνεται προσπάθεια από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 80% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
(ιγ) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς. Να αναβαθμιστεί, αφού μεταφερθεί στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με τα άλλα δύο Τμήματα Μηχανικών.
(ιδ) Τα Τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Ιδρύματα αυτά, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
(ιε) Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμπεριέχεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει ζητήσει από το 2007 η Σύγκλητος.
(ιστ) Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έχει Τομέα Πληροφορικής και Υλικού στα ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να ενωθεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και το ένα Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.
Σαν σήμερα, 22/05/1963: Η δολοφονική επίθεση στο Λαμπράκη
Σήμερα, έχουμε όλους αυτούς της γενιάς του Πολυτεχνείου, που τα έκαναν....
Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1957 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Παρίσι, στη σημαντικότερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Ο Καραμανλής πρόβαλε με την ομιλία του την περιβόητη αρχή της καθολικότητας, απαλλάσσοντας έτσι την Ελλάδα από τη μονομερή δέσμευση για την εγκατάσταση πυραύλων, μέχρι να συμφωνήσουν στην εξάπλωση των πυραύλων όλες οι χώρες της συμμαχίας. Αυτή η κατάσταση άνδρωσε το φιλειρηνικό κίνημα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.
Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ Αμπατιέλος. Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.Το βράδυ της 22 Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.
Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1957 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Παρίσι, στη σημαντικότερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Ο Καραμανλής πρόβαλε με την ομιλία του την περιβόητη αρχή της καθολικότητας, απαλλάσσοντας έτσι την Ελλάδα από τη μονομερή δέσμευση για την εγκατάσταση πυραύλων, μέχρι να συμφωνήσουν στην εξάπλωση των πυραύλων όλες οι χώρες της συμμαχίας. Αυτή η κατάσταση άνδρωσε το φιλειρηνικό κίνημα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.
Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ Αμπατιέλος. Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.Το βράδυ της 22 Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.
"Τελικά πόσο πλούσιοι είμαστε;"
"Το Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στη δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας.Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε..... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96,αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ.Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998) ήταν 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000. 000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000
Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ .... Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε..... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96,αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ.Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998) ήταν 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000. 000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000
Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ .... Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
"Eπιστολή από έναν χαμένο φοιτητἠ!"
"ειμαι εικοσι χρονων και σπουδαζω σε μεγαλο πανεπιστημιο της αθηνας!!! Αποφασισα να σας στειλω αυτα τα λιγα λογια γιατι πιστευω οτι δεν ειμαι ο μονος που αισθανεται ετσι στη κοινωνια μας. Μπηκα με πανελλαδικες εξετασεις διαβαζωντας πολυ και σωστα καταφερνωντας παραλληλα να εχω αρκετο ελευθερο χρονο!!!και???τι καταφερα????ειμαι εδω στο τριτο ετος της πανεπιστημιακης εκπαιδευσης(5 συνολικα) και το μονο που εχω καταφερει ειναι να ειμαι γεματος αγχος και ανασφαλεια για το μελλον μου!! Διαβαζα τοτε στο λυκειο για να φθασω εικοσι χρονων και να μην ευχαριστιεμαι την καθημερινοτητα μου. Να κοιμαμαι και να ξυπναω με αγωνια να παει καλα η μερα στη σχολη. Και δεν ειμαι ο μονος. Το μεγαλυτερο μερος των συμφοιτητων μου νιωθει σαν κ μενα αλλα κανεις μας δεν εχει αλλη επιλογη. Η μονη φωτεινη νοτα στην ολη ιστορια ειναι οτι θεωρητικα εμεις σε ενα κλιμα ανασφαλειας θα εχουμε σιγουρη αποκατασταση μετα το περας των σπουδων μας!!! Μπα δεν το νομιζω τελικα!! Θα βγουμε απο αυτη τη σχολη σαν ετοιμοι επαγγελματιες κανοντας στιγνα τη δουλεια μας!! Κανοντας κατι που δεν το αγαπαμε παρα το γεγονος οτι στην αρχη μας αρεσε. Με καθηγητες μη αξιολογημενους που σε καμια περιπτωση δεν βοηθανε αλλα μας εχουν κανει να μισουμε αυτο που θα ειναι το μελλον μας προαγωντας μοναχα το φοβο και την γιγαντιαια εικονα που εχουν για τον εαυτο τους ( οχι ολοι φυσικα)!!! Με εργαστηρια γεματα ελλειψεις γεματα προβληματα κορεσμενα απο φοιτητες!! Ομως η αξιολογηση παραμενει αξιολογηση φοβιζοντας μας οτι δεν γινεται να συνεχισουμε στα επομενα ετη αν δεν φερουμε εις περας τις δοκιμασιες τους!! Τραγελαφικα πραγματα...!! Συγγνωμη αν σας κουρασα αλλα δεν ξερω που να μιλησω ειλικρινα...Δεν ξερω τι θα γινω στη ζωη μου....Δεν νιωθω να δημιουργω απολυτως τιποτα παρα μονο να ξεπερναω εμποδια για να λαβω ενα πτυχιο....Δεν ξερω αν υπαρχει πραγματικα λυση σε αυτο η αν εγω δεν καταφερνω να ανταποκριθω...Δεν ξερω ως ποτε θ αντεξω ετσι.......ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ......"
Αναγνώστης
-----------------------------------------------------------------------------
"Η αλήθεια είναι ότι στις πρώτες 20 επιστολές που διάβασα ή άκουσα -είτε μέσα από blogs, είτε μέσα από τον αγαπημένο μου, Λ. Λαζόπουλο- από απελπισμένους φοιτητές, που είναι σε αδιέξοδο, ένοιωθα την συγκίνηση να με πνίγει. Τώρα, έχω απλά να πω ότι με πιάνει ανία. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, όλους εσάς. Τι κάνετε αλήθεια για την "απελπισία" σας; Τι λέτε; απλά μιζεριάζετε; και τι θα καταφέρετε με αυτό; Θα σας πάει αυτό, έστω και ένα βήμα μπροστά;
Να δώσω λοιπόν το δικό μου παράδειγμα.
Στο γυμνάσιο κάτι δεν μου άρεσε. Φρόντισα λοιπόν, στον χρόνο που μου μένει από το διάβασμα, να ασχολούμαι με τα θέματα του σχολείου. Έγινα λοιπόν πολύ σύντομα μέλος του 15μελούς, και φρόντισα, από 15μελές της τριήμερης, να γίνει το 15μελές που σε κάθε βόμβα που έσκαγε τότε στο Ιράκ, κλείναμε και κατεβαίναμε σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας, και παρ όλα αυτά, πήρα απολυτήριο με 17. Στο Λύκειο, τα ίδια, στον χρόνο ανάμεσα στο 7ωρο του σχολείου, το 4ωρο του φροντιστηρίου, το διάβασμα και το 8ωρο του ύπνου (γιατί η μανούλα μου, με αυτά δεν αστειεύεται...) ασχολούμουν με τα "κοινά" του σχολείου μου. Και σε κάθε μέτρο που σαν σχολείο διαφωνούσαμε, κάναμε κατάληψη ή 3ωρη αποχή, για να πάμε στις ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας. Έβγαλα ένα 15, και κατάφερα να μπω σε ένα αξιοπρεπέστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στον τόπο μου, όπου από την πρώτη στιγμή, φρόντισα να μάθω τα προβλήματα και του τμήματος, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατεβαίνω σε κάθε συλλαλητήριο, σε κάθε πορεία, σε κάθε απεργία. Βγαίνω στους δρόμους. Όχι μόνος, αλλά και με όλους αυτούς που επέλεξα να έχω στο πλάι μου.
Έφτασα πια 4ο έτος. Μπαίνω στην τελική ευθεία, για να βγω έξω και να βρω το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθώ. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι άμα θες να κάνεις κάτι, το κάνεις, και μπορείς να συνδυάσεις, και δουλειά, και διάβασμα, και αγώνες. Επίσης, αν εγώ που είμαι ενεργός -όσο μπορώ, δηλαδή- πολίτης, κουραστώ και πω ότι τα παρατάω, τότε, ναι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί, και να συγκινεί την κοινωνία. Αν κάποιος πολίτης του τόπου μας, δεν κουνάει το δάχτυλο του, για το οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω του, να ξέρει ότι δεν είναι μέλος της κοινωνίας, απλά "παρασιτεί" σε αυτήν. Και να ξέρει ότι η ΚΑΘΕ κυβέρνηση, το ΚΑΘΕ σύστημα, το ΚΑΘΕ πολίτευμα, το μόνο που θα θέλει από 'κείνον, είναι να συνεχίσει την δουλειά του. Να μένει αμίλητος, ακούνιστος και αγέλαστος, μπροστά στον δέκτη του.
Και να μην γκρινιάζει. Γιατί σήμερα, μπορεί να απολαμβάνει τους κόπους των ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ αγώνων.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας."ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Σαρωτικές αλλαγές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Κρήτης
Σαρωτικές αλλαγές, με συγχώνευση τμημάτων του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, ή ακόμη και των ίδιων των ιδρυμάτων σε ένα ενιαίο ΑΕΙ με διαφορετικές σχολές, φαίνεται πως θα αποφέρει από το 2011, ο νέος νόμος - πλαίσιο που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με το κωδικό όνομα ο «Καλλικράτης της Τριτοβάθμιας».
Συνεπώς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τα σενάρια που διατυπώνονται κυρίως από ακαδημαϊκούς κύκλους, να υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, με συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, αφού αναμένονται αντιδράσεις αλλά και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που θα χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οι κυριότερες αλλαγές του νέου νόμου - πλαίσιο, φαίνεται πως θα προβλέπουν κατάργηση όλων των λεγόμενων προβληματικών ή μη βιώσιμων τμημάτων και συγχώνευση όλων των συναφών γνωστικών αντικειμένων κυρίως του ΤΕΙ Κρήτης, με αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου στα Χανιά.
Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δεν αποκλείουν την ίδρυση ενός ενιαίου ΑΕΙ της Κρήτης, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί Πολυτεχνική Σχολή για τα σημερινά τμήματα του Πολυτεχνείου Χανίων αλλά και Ιατρική Σχολή στην οποία θα συγχωνευθούν το σημερινό τμήμα Ιατρικής και τα τμήματα της Σχολής Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.
Το ενδεχόμενο πάντως της συγχώνευσης Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου στην Κρήτη αποκλείει κατηγορηματικά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου των Χανίων, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος να σημειωθεί προεδρεύει επιτροπής για το σχεδιασμό του νέου νόμου - πλαίσιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων.
Παράλληλα, όμως, με τους πρυτάνεις, η μελέτη των οποίων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών σε πανελλαδικό επίπεδο, φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμη, σχετική επιτροπή έχει συστήσει εδώ και καιρό, και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, τα πρώτα συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν πιθανότατα τον Ιούνιο.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη αποφασίσει τη δημιουργία νέου νόμου -πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα εφαρμοστεί από το 2011 και θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, να καταλαμβάνουν προεξάρχουσα θέση. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας και να μπει οριστικό λουκέτο σε όλα εκείνα τα τμήματα που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Ετσι, από τα 40 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο, το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να τα μειώσει στα 20, στο πλαίσιο μίας διττής προσπάθειας. Να αναβαθμιστεί πλήρως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να περιοριστούν σημαντικά τα έξοδά της από τον προϋπολογισμό λόγω και της οικονομικής κρίσης. Οι πρώτες νύξεις μάλιστα για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια έγιναν και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου πολυνομοσχεδίου, στα άρθρα του οποίου προβλέπονται λακωνικά «αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των ΑΕΙ».
Τα σενάρια
Ειδικά για την Κρήτη, τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει επί της ουσίας, αφού μετά την αρχική ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο και τη συνεκτίμηση των προτάσεων Γρυσπολάκη από τη σύνοδο των πρυτάνεων, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα όσα φημολογούνται, πέρα από την ενδεχόμενη συγχώνευση Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου, δεν αποκλείεται τα δύο ΑΕΙ του νησιού να παραμείνουν ως χωριστές ακαδημαϊκές οντότητες, ωστόσο το δεύτερο αυτό σενάριο θέλει τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την έδρα του είτε να παραμένει στο Ρέθυμνο και να μετακινηθούν τα τμήματα του Ηρακλείου στο γειτονικό νομό είτε και το αντίστροφο.
Το τρίτο και πιο πιθανό -με βάση τα σημερινά δεδομένα- σενάριο, προβλέπει την εν δυνάμει συγχώνευση όλων των ομοειδών τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως για παράδειγμα το Μαθηματικό με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων και δύο σχολών του ΤΕΙ Κρήτης με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο.
Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές θεωρείται δεδομένο ότι θα επιφέρουν συνέπειες που θα σχετίζονται αρχικά με τη σημαντικότατη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την έναρξη νέας διαμάχης των τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη και όχι μόνο, το ξέσπασμα νέων φοιτητικών κινητοποιήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού προσωπικού και συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τους ίδιους ακαδημαϊκούς κύκλους, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη διαδικασία μετάβασης των ιδρυμάτων στο νέο καθεστώς και κυρίως στην παράμετρο που αφορά στις συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα υποχρεωθούν να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις ή θα τους αναγνωρίζονται αυτοδίκαια τα έτη σπουδών που έχουν ήδη παρακολουθήσει; Τι πρόκειται να γίνει με τα οφειλόμενα μαθήματα και ένας σπουδαστής του ΤΕΙ σε ποιο έτος του Πανεπιστημίου ή του Πολυτεχνείου Κρήτης θα εγγράφεται;
Κι αν η φοιτητική κοινότητα αισθανθεί αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις που προχωρούν με καταιγιστικούς ρυθμούς, η ακαδημαϊκή κοινότητα σε τοπικό επίπεδο φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη χωροταξική αλλαγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού οι διοικήσεις και των τριών ιδρυμάτων θεωρούν πως οι συγκυρίες είναι ώριμες πλέον για μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συνεπώς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τα σενάρια που διατυπώνονται κυρίως από ακαδημαϊκούς κύκλους, να υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, με συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, αφού αναμένονται αντιδράσεις αλλά και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που θα χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οι κυριότερες αλλαγές του νέου νόμου - πλαίσιο, φαίνεται πως θα προβλέπουν κατάργηση όλων των λεγόμενων προβληματικών ή μη βιώσιμων τμημάτων και συγχώνευση όλων των συναφών γνωστικών αντικειμένων κυρίως του ΤΕΙ Κρήτης, με αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου στα Χανιά.
Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δεν αποκλείουν την ίδρυση ενός ενιαίου ΑΕΙ της Κρήτης, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί Πολυτεχνική Σχολή για τα σημερινά τμήματα του Πολυτεχνείου Χανίων αλλά και Ιατρική Σχολή στην οποία θα συγχωνευθούν το σημερινό τμήμα Ιατρικής και τα τμήματα της Σχολής Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.
Το ενδεχόμενο πάντως της συγχώνευσης Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου στην Κρήτη αποκλείει κατηγορηματικά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου των Χανίων, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος να σημειωθεί προεδρεύει επιτροπής για το σχεδιασμό του νέου νόμου - πλαίσιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων.
Παράλληλα, όμως, με τους πρυτάνεις, η μελέτη των οποίων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών σε πανελλαδικό επίπεδο, φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμη, σχετική επιτροπή έχει συστήσει εδώ και καιρό, και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, τα πρώτα συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν πιθανότατα τον Ιούνιο.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη αποφασίσει τη δημιουργία νέου νόμου -πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα εφαρμοστεί από το 2011 και θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, να καταλαμβάνουν προεξάρχουσα θέση. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας και να μπει οριστικό λουκέτο σε όλα εκείνα τα τμήματα που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Ετσι, από τα 40 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο, το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να τα μειώσει στα 20, στο πλαίσιο μίας διττής προσπάθειας. Να αναβαθμιστεί πλήρως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να περιοριστούν σημαντικά τα έξοδά της από τον προϋπολογισμό λόγω και της οικονομικής κρίσης. Οι πρώτες νύξεις μάλιστα για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια έγιναν και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου πολυνομοσχεδίου, στα άρθρα του οποίου προβλέπονται λακωνικά «αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των ΑΕΙ».
Τα σενάρια
Ειδικά για την Κρήτη, τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει επί της ουσίας, αφού μετά την αρχική ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο και τη συνεκτίμηση των προτάσεων Γρυσπολάκη από τη σύνοδο των πρυτάνεων, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα όσα φημολογούνται, πέρα από την ενδεχόμενη συγχώνευση Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου, δεν αποκλείεται τα δύο ΑΕΙ του νησιού να παραμείνουν ως χωριστές ακαδημαϊκές οντότητες, ωστόσο το δεύτερο αυτό σενάριο θέλει τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την έδρα του είτε να παραμένει στο Ρέθυμνο και να μετακινηθούν τα τμήματα του Ηρακλείου στο γειτονικό νομό είτε και το αντίστροφο.
Το τρίτο και πιο πιθανό -με βάση τα σημερινά δεδομένα- σενάριο, προβλέπει την εν δυνάμει συγχώνευση όλων των ομοειδών τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως για παράδειγμα το Μαθηματικό με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων και δύο σχολών του ΤΕΙ Κρήτης με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο.
Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές θεωρείται δεδομένο ότι θα επιφέρουν συνέπειες που θα σχετίζονται αρχικά με τη σημαντικότατη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την έναρξη νέας διαμάχης των τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη και όχι μόνο, το ξέσπασμα νέων φοιτητικών κινητοποιήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού προσωπικού και συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τους ίδιους ακαδημαϊκούς κύκλους, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη διαδικασία μετάβασης των ιδρυμάτων στο νέο καθεστώς και κυρίως στην παράμετρο που αφορά στις συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα υποχρεωθούν να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις ή θα τους αναγνωρίζονται αυτοδίκαια τα έτη σπουδών που έχουν ήδη παρακολουθήσει; Τι πρόκειται να γίνει με τα οφειλόμενα μαθήματα και ένας σπουδαστής του ΤΕΙ σε ποιο έτος του Πανεπιστημίου ή του Πολυτεχνείου Κρήτης θα εγγράφεται;
Κι αν η φοιτητική κοινότητα αισθανθεί αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις που προχωρούν με καταιγιστικούς ρυθμούς, η ακαδημαϊκή κοινότητα σε τοπικό επίπεδο φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη χωροταξική αλλαγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού οι διοικήσεις και των τριών ιδρυμάτων θεωρούν πως οι συγκυρίες είναι ώριμες πλέον για μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Πρετεντέρη τράβα καλύτερα κάνε απεργία
Μην κατηγορούμε ρε παιδιά τον Πρετεντέριφ, ο άνθρωπος εκτελεί τις εντολές που του έχουν δοθεί απο ψηλά.
"Κάντε τους να πάψουν να μας βρίζουν" κάπως έτσι πρέπει να ήταν η εντολή μέσα απο την Βουλή και βγήκαν τα παπαγαλάκια μπροστά στα μάτια μας.
Άμα είναι να βρίζουν τους διαδηλωτές καλύτερα να κάνουν απεργία. Κατηγορούν τους πολίτες που τους βρίζουν και δεν ζητάνε να μπει ΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ! Αλητεία.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
"Κυβέρνηση και blogs"
"Σας εκπλήσσει η στάση της κυβέρνησης προς τα blogs; Δεν θα έπρεπε. Αν ανατρέξετε στη δεκαετία του 80 επί των ημερών του πατέρα Παπανδρέου είχε πέσει ξύλο για το ελεύθερο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Και τότε οι ημέρες ήταν καλές, δεν υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα. Σήμερα που η εξουσία έχει πιο δύσκολο έργο, είναι πολύ πιο μεγάλη η ανάγκη της να χαλιναγωγήσει τη μάζα (όπως μας θεωρούν) ώστε να δεχτεί όλους τους οικονομικούς και εθνικούς εξευτελισμούς που σχεδιάζουν.
Ας απειλεί ο Πεταλωτής, το μόνο που αποδεικνύει με τις απειλές του είναι ότι το σοσιαλιστικό τους κόμμα μετά τις εκλογές έπαψε να είναι δημοκρατικό, και πλέον είναι ηγεμονικό για να μην πω τυραννικό.
Ας το σκεφτούν οι κύριοι της κυβέρνησης όμως. Αυτό το πρόσωπο θέλουν να δείχνουν στους ψηφοφόρους τους;
Και είναι και ανόητοι που νομίζουν ότι μπορούν τα βάλουν αυτοί οι άψυχοι, άχαροι και ανάλατοι της κυβέρνησης με τον χείμαρρο, το αγριεμένο ποτάμι που είναι ο λαός."
ANAΓΝΩΣΤΗΣ
Ας απειλεί ο Πεταλωτής, το μόνο που αποδεικνύει με τις απειλές του είναι ότι το σοσιαλιστικό τους κόμμα μετά τις εκλογές έπαψε να είναι δημοκρατικό, και πλέον είναι ηγεμονικό για να μην πω τυραννικό.
Ας το σκεφτούν οι κύριοι της κυβέρνησης όμως. Αυτό το πρόσωπο θέλουν να δείχνουν στους ψηφοφόρους τους;
Και είναι και ανόητοι που νομίζουν ότι μπορούν τα βάλουν αυτοί οι άψυχοι, άχαροι και ανάλατοι της κυβέρνησης με τον χείμαρρο, το αγριεμένο ποτάμι που είναι ο λαός."
ANAΓΝΩΣΤΗΣ
"Aπογοήτευση οι φοιτητικές εκλογές"
"Βλέποντας τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογων,με έπιασε μια απελπισία και μια απογοήτευση για το παρόν και το μέλλον αυτού του τοπου.Δεν είναι δυνατόν μετά από ότι έχει συμβεί σε αυτό το ριμαδιασμενο το κρατος,τα παιδια, οι συνεχιστες αυτου του λαου να πιστευουν και να υποστηριζουν αυτους που τους κλεψαν το ονειρο και την ελπιδα!Λειπαμαι πολυ για τη καταντια του φοιτητικου κοσμου! Λυπάμαι ειλικρινα!"
"Για τις φοιτητικές εκλογές"
Έλεος!!! Δεν πάει άλλο... Ντρέπομαι πραγματικά και συγχρόνως λυπάμαι για τη γενιά μου. Λυπάμαι που εχθές και μετά από όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, τα παιδιά της γενιάς μου πήγαν και στήριξαν την καταδίκη τους, πήγαν και στήριξαν τις παρατάξεις που πραγματικά που τους κέρασαν ένα ποτό , που τους κάλεσαν σ ένα πάρτυ , που υστερούν από ιδεολογία. Εώς πότε;; Εώς πότε θα είστε εύκολα θύματα;; Εώς πότε θα είστε πρόβατα;;; Αν και πρωτοετής βαρέθηκα τη χθεσινή μέρα να βλέπω κλόουν με μπλε και πράσινα μπλουζάκια να γυροφέρνουν ψηφοθυρικά τους χώρους του πανεπιστημίου για να μαζέψουν τα θύματα-ψηφοφόρους τους. Βαρέθηκα να βλέπω συμφοιτητές μου να περιμένουν απ έξω από το παραβάν και κάποιος άλλος να ψηφίζει γι αυτούς (χωρίς αυτούς) κι έπειτα να τους δίνει το σφραγισμένο φάκελο. Βαρέθηκα να βλέπω τη μέρα των εκλογών παιδιά τα οποία έβλεπα μόνο στις νυχτερινές εξόδους και όχι σε μαθήματα ή ,ακόμη πιο σημαντικό, σε συνελεύσεις να έρχονται και αποδεικνύωντας οτί είναι πραγματικά πρόβατα να φορούν πρασινογαλάζιες μπλούζες και να ψηφίζουν την πρασινογαλάζια παράταξη τους. Πώς αυτά τα παιδιά σχημάτισαν μία πολιτική άποψη με την μη συμμετοχή τους σε συνελεύσεις,σε συγκεντρώσεις;; Πώς;; Μήπως μ' ένα τσάμπα ποτάκι ή μ' ένα παρτάκι ή ακόμη και για τους πιο δύσπιστους με κανένα γκομενάκι της ΔΑΠάρας ή της ΠΑΣΠάρας;; Βαρέθηκα να βλέπω παιδιά που μ' ένα τηλεφωνο από κάποιον φίλο ανέβηκαν στη σχολή μόνο για να ψηφίσουν. Βαρέθηκα να βλέπω την ΠΑΣΠ να λέει οτί δεν είναι ΠΑ-ΣΟΚ και να βλέπει και ο πιο χαζός άνθρωπος του κόσμου οτί κάνει πλάτες στο ΠΑ-ΣΟΚ. Βαρέθηκα να ακούω τα πασπιτάκια να μεταφέρουν αυτούσια τα λόγια των φοιτητοπατέρων τους, αυτών των βολεμένων τύπων που από τώρα έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους ως ανταλλάσωντας μια θέση εργασίας με την προπαγάνδα που έχουν κάνει στα πανεπιστήμια. Βαρέθηκα να απογοητεύομαι από αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν , τα παιδιά που σου γαμάνε το μέλλον με τις επιλογές τους. Μέχρι εδώ... Αυτοί που σας καθοδηγούν ,αυτοί που σας φημώνουν , αυτοί που σας κάνουν έρμαια , αυτοί αύριο μεθαύριο θα είναι βολεμένοι σε μία ωραία θεσούλα του δημοσίου ενώ εσείς θα ψάχνετε απεγνωσμένα για μία δουλειά των 300 ευρώ και τότε θα καταλάβετε πόσο ΜΑΛΑΚΕΣ ήσασταν... Και τότε θα κοιτάξετε τον καθρέφτη και θα πείτε "Μπράβο μαλάκα , μπράβο πρόβατο ,ωραίες επιλογές έκανες" και το καλό είναι οτί εκεί θα έχετε δίκιο!!!
http://vrasmos.blogspot.com/2010/05/blog-post_8307.html
"Για τις φοιτητικές εκλογές"
"Η κατάσταση έχει ξεφύγει!!! Η πολιτικοποίηση των συναδέλφων δεν έχει όρια, καθώς όλοι έτρεξαν να μπουν σε group στο Facebook για να δείξουν πόσο θλιμμένοι είναι για τα θύματα στη Marfin και την κατάσταση της χώρας ενώ παράλληλα αφισσοκολούσαν πάρτι Alors on ΠΑΣΠ στο Πάντειο (με 10 ευρώ είσοδο στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου) και το ανεκδιήγητο πιο ΔΝΤ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πα.Πει., με σκοπό να κεράσουν κανα σφινάκι, ώστε να μην πάει κανένα ψηφαλάκι χαμένο. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, παρα εμείς που τους αφήνουμε και καπηλεύονται τα όνειρά μας και τις σπουδές μας. Δεν είναι τυχαίο πως ο καθένας από αυτούς βάζει στο βιογραφικό του ότι είναι μέλος της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ και ήταν πρόεδρος ενός Δ.Σ. κάποιου φοιτητικού συλλόγου....μη μιλήσω για αυτούς που εξαργυρώνουν τους "πολιτικούς" τους αγώνες με θεσούλες εργασίας!!!!
Λυπάμαι συνάδελφοι καθώς ξεχάσαμε οτι η ΔΑΠ υπερασπιζόταν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο. Λυπάμαι συνάδελφοι που δεν είναι κατανοητό οτι ψηφίζοντας ΠΑΣΠ δίνουμε το χέρι μας σε μια κυβέρνηση που έφερε το ΔΝΤ να φτιάξει τα χάλια της δικής της ασυδοσίας καθώς κυβερνούσαν για 20 χρόνια, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, μόνο η ΝΔ έφαγε και όχι όλοι μαζί. Το παιχνίδι της ΠΑΣΠ είναι γνωστό...."δεν έχουμε σχέση με το ΠΑΣΟΚ είμαστε ανεξάρτητοι"....αλλά τον ήλιο τον μεθάνε κάθε μέρα με σκοπό να σκοτεινιάσουν την πλάση!!!!
Εσείς όλοι που ψηφίσατε σήμερα ΠΑΣΠ-ΔΑΠ ή ΔΑΣΠ όταν θα βγείτε στην αγορά εργασίας θα καταλάβετε τι σημαίνουν όλα αυτά που λέω καλύτερα! Κρατήστε τα τηλέφωνα αυτόν που σας έπρηξαν να πάτε να το ρίξετε μονοκούκι και κάντε τον κόπο να τους ρωτήσετε τι κάνουν μετά από 10 χρόνια....θα είχε πολύ ενδιαφέρον.
Όσο για σας φοιτητοπατέρες και φοιτητομάνες ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
Καταγγελίες για βανδαλισμούς στους χώρους του πανεπιστημίου
Κατονομάζουν την οργάνωση εθνικιστών Ρεθύμνου
Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Βανδαλισμούς από ομάδα εθνικιστών του Ρεθύμνου σε χώρους του πανεπιστημίου κατήγγειλαν χθες φοιτητικές παρατάξεις και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εικόνες ντροπής, με καμένα τραπέζια και εκλογικό υλικό, συνθήματα στους τοίχους, αλλά και σοβαρές ζημιές στην είσοδο της κοσμητείας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ήταν η κατάσταση που αντίκρισαν χθες όσοι βρέθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.
Στόχος της ομάδας, των εθνικιστών, όπως καταγγέλλεται ήταν οι αριστερές παρατάξεις και συγκεκριμένα η «Αριστερή Ενότητα» και η «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση». Την ταυτότητα των δραστών την τεκμηριώνουν από τα συνθήματα που άφησαν στους τοίχους. Οι φοιτητές, εξοργισμένοι από τις ενέργειες αυτές, τις καταδικάζουν απερίφραστα και καλούν την κοινωνία να απομονώσει τις ομάδες αυτές, η δράση των οποίων όπως υποστηρίζουν επεκτείνεται όχι μόνο στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά και στην πόλη και εκφράζεται όπως δηλώνουν ακόμα και με ξυλοδαρμούς.
Ειδικότερα, ο Θέμης Παπαντώνης, μέλος της ΠΑΣΠ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το γεγονός αυτό είναι καταδικαστέο. Πρόκειται για δείγματα ακραίου φασισμού, που δεν χωράνε σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Καταδικάζουμε το γεγονός, το κάψιμο του χώρου. Οι ομάδες αυτές πρέπει να απομονωθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δημοκρατικά ιδεώδη του πανεπιστημίου».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίκολης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης», τα εκλογικά τραπεζάκια της οποίας έγιναν στάχτη τόνισε: «Λόγω του τεταμένου κλίματος και εν όψει των φοιτητικών εκλογών μια ακροδεξιά ομάδα ήρθε εδώ και έκαψε τα τραπέζια. Αυτοί που έκαψαν τα τραπέζια είναι αυτοί οι οποίοι καταργούν το άσυλο, είναι αυτοί που δεν σέβονται την ελευθερία διακίνησης ιδεών και είναι αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Έρχονται τα βράδια, γράφουν συνθήματα και δεν μας έχουν πει ποτέ πολιτικά τι πρεσβεύουν για το πανεπιστήμιο. Πέρυσι χτύπησαν δυο συμφοιτητές μας, τον ένα μέσα στην πόλη και τον άλλο στο χώρο του πανεπιστημίου. Αυτές είναι χιτλερικές πρακτικές και το φοιτητικό κίνημα σύσσωμο τις έχει καταδικάσει, καταδικάζει και θα συνεχίζει να καταδικάζει».
Ο Δημήτρης Καραμάνης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενότητας», τόνισε: «Την εικόνα που αντικρίσαμε την περιμέναμε. Η συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση έχει προβεί σε τραμπουκισμούς, προσπαθεί, δρώντας υπό το σκότος, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο καίγοντας τραπέζια και χτυπώντας συναδέλφους μας, να τρομοκρατήσει τη νεολαία. Επιτέλους, κάποια στιγμή η ρεθεμνιώτικη κοινωνία πρέπει να απομονώσει την συγκεκριμένη ομάδα. Επειδή είναι εξόχως προκλητική θα επιχειρήσει να διαψεύσει ότι ήταν αυτή πίσω από αυτό το χτύπημα ενώ εμείς ξέρουμε ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχαν έρθει, είχαν σκίσει το υλικό μας και είχαν γράψει συνθήματα και μέσα στο αμφιθέατρο. Εμείς, ως δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουμε ανοίξει μέτωπο πολιτικό για αυτό επιλέγουν να επιτίθενται μέσα στη νύχτα. Εμείς δηλώνουμε ότι ό,τι και να κάνουν, αυτές οι ενέργειες μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο και θα είμαστε πιο δυναμικοί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».
Ο Βασίλης Μητρόπουλος, εκπρόσωπος του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών», είπε: «Εμείς καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες, θεωρούμε ότι υπάρχει προσπάθεια τρομοκρατίας του λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας που παλεύει στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Έχουν ευθύνη όλες οι άλλες δυνάμεις που χάιδευαν, που θεωρούσαν ότι ήταν κίνημα το σπάσιμο και η κουκούλα. Θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να περιφρουρήσει τέτοιες καταστάσεις. Τέτοιες ενέργειες δεν θα νομιμοποιηθούν ποτέ».
Εκτός όμως από τους φοιτητές έντονη είναι η δυσαρέσκεια και καθηγητών από τα φαινόμενα αυτά με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκο Σερντεδάκη, να διατυπώνει ερωτηματικά σχετικά και με τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η δράση της συγκεκριμένης ομάδας επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εκφράζει και την αγωνία για τις μελλοντικές κινήσεις της ομάδας που ίσως θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική ακεραιότητα καθηγητών του πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, ο κ Σερντεδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:
«Με μεγάλη θλίψη διαπιστώσαμε ότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι έκαψαν τα τραπεζάκια των φοιτητών και προκάλεσαν ζημίες στην είσοδο της κοσμητείας, της σχολής των Κοινωνικών Επιστημών θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το κτίριο. Πρόκειται για μια ενέργεια αχαρακτήριστη. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει μια αναγραφή συνθημάτων υβριστικών, συνθημάτων μίσους ενάντια στους ξένους, στους μετανάστες, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φορείς και θεσμούς. Ουδείς εκ των τοπικών αρχόντων δεν έχει καταδικάσει με ένταση αυτό το φαινόμενο που φτάνει και στην πανεπιστημιούπολη εν όψει των εκλογών που γίνονται την Τετάρτη.
Είναι ένα ακραίο περιστατικό που θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Δεν πρόκειται για μια ομάδα που δρα δημόσια. Αυτή η οργάνωση δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια για να λογοδοτήσει. Υπάρχει και ένα ζήτημα ως προς την ΕΛ.ΑΣ: Αυτή η ομάδα πέρα από τα συνθήματα έχει ξυλοκοπήσει, και έχει καταγγελθεί ότι έχει ξυλοκοπήσει, μετανάστες και φοιτητές στην πόλη του Ρεθύμνου και το ερώτημα προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι το τι έχουν πράξει σε προανακριτικό επίπεδο.
Να υπενθυμίσω μόνο ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει σελίδα στο διαδίκτυο που έχουν κάποιον ως υπεύθυνο και μπορεί να εντοπιστεί και να λογοδοτήσει και όχι κατ΄ανάγκη αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Τουλάχιστον αυτή η αφανής οργάνωση να καταγγέλλει τα φαινόμενα αυτά, διότι εφόσον δεν το πράττει, υποδηλώνει σιωπηρή αποδοχή ενεργειών. Τους καλούμε πέραν των αρχών, να πάρουν δημόσια θέση. Τι θα συμβεί αν τελικά όλοι αυτοί οι μισαλλόδοξοι αποφασίσουν ότι ο εχθρός τους είναι οι καθηγητές με διαφορετικά ιδεώδη από τα δικά τους και μας κάψουν τα γραφεία ή απειληθεί ακόμα και η σωματική μας ακεραιότητα;».
Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Βανδαλισμούς από ομάδα εθνικιστών του Ρεθύμνου σε χώρους του πανεπιστημίου κατήγγειλαν χθες φοιτητικές παρατάξεις και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εικόνες ντροπής, με καμένα τραπέζια και εκλογικό υλικό, συνθήματα στους τοίχους, αλλά και σοβαρές ζημιές στην είσοδο της κοσμητείας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ήταν η κατάσταση που αντίκρισαν χθες όσοι βρέθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.
Στόχος της ομάδας, των εθνικιστών, όπως καταγγέλλεται ήταν οι αριστερές παρατάξεις και συγκεκριμένα η «Αριστερή Ενότητα» και η «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση». Την ταυτότητα των δραστών την τεκμηριώνουν από τα συνθήματα που άφησαν στους τοίχους. Οι φοιτητές, εξοργισμένοι από τις ενέργειες αυτές, τις καταδικάζουν απερίφραστα και καλούν την κοινωνία να απομονώσει τις ομάδες αυτές, η δράση των οποίων όπως υποστηρίζουν επεκτείνεται όχι μόνο στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά και στην πόλη και εκφράζεται όπως δηλώνουν ακόμα και με ξυλοδαρμούς.
Ειδικότερα, ο Θέμης Παπαντώνης, μέλος της ΠΑΣΠ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το γεγονός αυτό είναι καταδικαστέο. Πρόκειται για δείγματα ακραίου φασισμού, που δεν χωράνε σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Καταδικάζουμε το γεγονός, το κάψιμο του χώρου. Οι ομάδες αυτές πρέπει να απομονωθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δημοκρατικά ιδεώδη του πανεπιστημίου».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίκολης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης», τα εκλογικά τραπεζάκια της οποίας έγιναν στάχτη τόνισε: «Λόγω του τεταμένου κλίματος και εν όψει των φοιτητικών εκλογών μια ακροδεξιά ομάδα ήρθε εδώ και έκαψε τα τραπέζια. Αυτοί που έκαψαν τα τραπέζια είναι αυτοί οι οποίοι καταργούν το άσυλο, είναι αυτοί που δεν σέβονται την ελευθερία διακίνησης ιδεών και είναι αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Έρχονται τα βράδια, γράφουν συνθήματα και δεν μας έχουν πει ποτέ πολιτικά τι πρεσβεύουν για το πανεπιστήμιο. Πέρυσι χτύπησαν δυο συμφοιτητές μας, τον ένα μέσα στην πόλη και τον άλλο στο χώρο του πανεπιστημίου. Αυτές είναι χιτλερικές πρακτικές και το φοιτητικό κίνημα σύσσωμο τις έχει καταδικάσει, καταδικάζει και θα συνεχίζει να καταδικάζει».
Ο Δημήτρης Καραμάνης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενότητας», τόνισε: «Την εικόνα που αντικρίσαμε την περιμέναμε. Η συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση έχει προβεί σε τραμπουκισμούς, προσπαθεί, δρώντας υπό το σκότος, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο καίγοντας τραπέζια και χτυπώντας συναδέλφους μας, να τρομοκρατήσει τη νεολαία. Επιτέλους, κάποια στιγμή η ρεθεμνιώτικη κοινωνία πρέπει να απομονώσει την συγκεκριμένη ομάδα. Επειδή είναι εξόχως προκλητική θα επιχειρήσει να διαψεύσει ότι ήταν αυτή πίσω από αυτό το χτύπημα ενώ εμείς ξέρουμε ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχαν έρθει, είχαν σκίσει το υλικό μας και είχαν γράψει συνθήματα και μέσα στο αμφιθέατρο. Εμείς, ως δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουμε ανοίξει μέτωπο πολιτικό για αυτό επιλέγουν να επιτίθενται μέσα στη νύχτα. Εμείς δηλώνουμε ότι ό,τι και να κάνουν, αυτές οι ενέργειες μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο και θα είμαστε πιο δυναμικοί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».
Ο Βασίλης Μητρόπουλος, εκπρόσωπος του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών», είπε: «Εμείς καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες, θεωρούμε ότι υπάρχει προσπάθεια τρομοκρατίας του λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας που παλεύει στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Έχουν ευθύνη όλες οι άλλες δυνάμεις που χάιδευαν, που θεωρούσαν ότι ήταν κίνημα το σπάσιμο και η κουκούλα. Θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να περιφρουρήσει τέτοιες καταστάσεις. Τέτοιες ενέργειες δεν θα νομιμοποιηθούν ποτέ».
Εκτός όμως από τους φοιτητές έντονη είναι η δυσαρέσκεια και καθηγητών από τα φαινόμενα αυτά με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκο Σερντεδάκη, να διατυπώνει ερωτηματικά σχετικά και με τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η δράση της συγκεκριμένης ομάδας επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εκφράζει και την αγωνία για τις μελλοντικές κινήσεις της ομάδας που ίσως θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική ακεραιότητα καθηγητών του πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, ο κ Σερντεδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:
«Με μεγάλη θλίψη διαπιστώσαμε ότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι έκαψαν τα τραπεζάκια των φοιτητών και προκάλεσαν ζημίες στην είσοδο της κοσμητείας, της σχολής των Κοινωνικών Επιστημών θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το κτίριο. Πρόκειται για μια ενέργεια αχαρακτήριστη. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει μια αναγραφή συνθημάτων υβριστικών, συνθημάτων μίσους ενάντια στους ξένους, στους μετανάστες, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φορείς και θεσμούς. Ουδείς εκ των τοπικών αρχόντων δεν έχει καταδικάσει με ένταση αυτό το φαινόμενο που φτάνει και στην πανεπιστημιούπολη εν όψει των εκλογών που γίνονται την Τετάρτη.
Είναι ένα ακραίο περιστατικό που θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Δεν πρόκειται για μια ομάδα που δρα δημόσια. Αυτή η οργάνωση δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια για να λογοδοτήσει. Υπάρχει και ένα ζήτημα ως προς την ΕΛ.ΑΣ: Αυτή η ομάδα πέρα από τα συνθήματα έχει ξυλοκοπήσει, και έχει καταγγελθεί ότι έχει ξυλοκοπήσει, μετανάστες και φοιτητές στην πόλη του Ρεθύμνου και το ερώτημα προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι το τι έχουν πράξει σε προανακριτικό επίπεδο.
Να υπενθυμίσω μόνο ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει σελίδα στο διαδίκτυο που έχουν κάποιον ως υπεύθυνο και μπορεί να εντοπιστεί και να λογοδοτήσει και όχι κατ΄ανάγκη αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Τουλάχιστον αυτή η αφανής οργάνωση να καταγγέλλει τα φαινόμενα αυτά, διότι εφόσον δεν το πράττει, υποδηλώνει σιωπηρή αποδοχή ενεργειών. Τους καλούμε πέραν των αρχών, να πάρουν δημόσια θέση. Τι θα συμβεί αν τελικά όλοι αυτοί οι μισαλλόδοξοι αποφασίσουν ότι ο εχθρός τους είναι οι καθηγητές με διαφορετικά ιδεώδη από τα δικά τους και μας κάψουν τα γραφεία ή απειληθεί ακόμα και η σωματική μας ακεραιότητα;».
Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Ίσως οι καλύτερες διαδημίσεις...
11888 Αριθμολόγος: Το βενζινάδικο
11888 Αριθμολόγος: Η πίτσα
11888 Αριθμολόγος: Ο γύψος
11888 Αριθμολόγος: Η πίτσα
11888 Αριθμολόγος: Ο γύψος
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Καταγγελία για ΑΝΕΚ LINES.
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Χθες βράδυ (13 προς 14 Μαίου 2010) ταξίδεψα με το πλοίο ΛΑΤΩ της ΑΝΕΚ από
Πειραιά προς Χανιά. Όταν πήγα στην καμπίνα μου το βράδυ να ξαπλώσω (αριθμός καμπίνας ΑΒ2
125) διαπίστωσα ότι πάνω στα σκεπάσματα είχε μεγάλη ποσότητα χονδρής μαύρης σκόνης – κατά
πάσα πιθανότητα καρβουνόσκονης. Κάλεσα τη ρεσεψιόν και ήρθε ένας αξιωματικός με ένα
καμαρότο. Αφού είδαν τη σκόνη, μου είπαν αμέσως ότι το πρόβλημα οφείλεται σε μια επισκευή
που είχαν κάνει στο σύστημα εξαερισμού. Ήταν γνώστες του προβλήματος και της προέλευσης
του, επειδή δεν χρειάστηκαν δεύτερη ματιά για να το προσδιορίσουν. Προθυμοποιήθηκαν αμέσως
να μου αλλάξουν καμπίνα. Πήγα στην καινούργια καμπίνα, η οποία ήταν μακριά από την πρώτη
και κοιμήθηκα. Το πρωί που σηκώθηκα και άνοιξα το φώς, διαπίστωσα ότι η καρβουνόσκονη
ήταν παντού στα σκεπάσματα και στο καινούργιο δωμάτιο και την ανέπνεα όλη νύχτα! Λόγω
αλλεργίας δε, ήμουν αναγκασμένος να αναπνέω από το στόμα …
Το πρόβλημα ήταν προφανώς γνωστό πριν παραπονεθώ για πρώτη φορά, αλλά ουδείς
μπήκε στον κόπο να ελέγξει όλες τις καμπίνες (και τους άλλους χώρους του πλοίου) και να
προστατέψει την υγεία των επιβατών! Η καρβουνόσκονη έπεφτε συνέχεια όλο το βράδυ από την
στρογγυλή θυρίδα εξαερισμού στο ταβάνι – και σίγουρα δεν ήταν μόνο στις δύο καμπίνες που
έτυχε να βρεθώ εγώ, επειδή απείχαν πολύ μεταξύ τους … πράγμα που σημαίνει ότι η σκόνη
μεταφέρονταν μακριά μέσω του κεντρικού συστήματος εξαερισμού του πλοίου.
Που είναι ο επαγγελματισμός, που η αίσθηση κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας; Η
καρβουνόσκονη (ή ότι άλλο ήτανε αυτό) μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Προτού ξεκινήσει
το πλοίο θα έπρεπε να γίνει ενδελεχής έλεγχος. Κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί
όλοι οι επιβάτες ώστε να μην κοιμηθούν δίπλα στην … καμινάδα! Τέτοια απίστευτη αδιαφορία;
Φυσικά το πρωί που ξανα-παραπονέθηκα στη ρεσεψιόν φεύγοντας μου είπαν (με τα
κεφάλια κάτω …) να απευθυνθώ σε αρμόδιο. Το κάνω λοιπόν και επιθυμώ να ενημερώσω και
τους συμπολίτες μου στα Χανιά. Περιμένω την απάντηση των αρμοδίων.
Μετά τιμής,
ένας επιβάτης.
Χθες βράδυ (13 προς 14 Μαίου 2010) ταξίδεψα με το πλοίο ΛΑΤΩ της ΑΝΕΚ από
Πειραιά προς Χανιά. Όταν πήγα στην καμπίνα μου το βράδυ να ξαπλώσω (αριθμός καμπίνας ΑΒ2
125) διαπίστωσα ότι πάνω στα σκεπάσματα είχε μεγάλη ποσότητα χονδρής μαύρης σκόνης – κατά
πάσα πιθανότητα καρβουνόσκονης. Κάλεσα τη ρεσεψιόν και ήρθε ένας αξιωματικός με ένα
καμαρότο. Αφού είδαν τη σκόνη, μου είπαν αμέσως ότι το πρόβλημα οφείλεται σε μια επισκευή
που είχαν κάνει στο σύστημα εξαερισμού. Ήταν γνώστες του προβλήματος και της προέλευσης
του, επειδή δεν χρειάστηκαν δεύτερη ματιά για να το προσδιορίσουν. Προθυμοποιήθηκαν αμέσως
να μου αλλάξουν καμπίνα. Πήγα στην καινούργια καμπίνα, η οποία ήταν μακριά από την πρώτη
και κοιμήθηκα. Το πρωί που σηκώθηκα και άνοιξα το φώς, διαπίστωσα ότι η καρβουνόσκονη
ήταν παντού στα σκεπάσματα και στο καινούργιο δωμάτιο και την ανέπνεα όλη νύχτα! Λόγω
αλλεργίας δε, ήμουν αναγκασμένος να αναπνέω από το στόμα …
Το πρόβλημα ήταν προφανώς γνωστό πριν παραπονεθώ για πρώτη φορά, αλλά ουδείς
μπήκε στον κόπο να ελέγξει όλες τις καμπίνες (και τους άλλους χώρους του πλοίου) και να
προστατέψει την υγεία των επιβατών! Η καρβουνόσκονη έπεφτε συνέχεια όλο το βράδυ από την
στρογγυλή θυρίδα εξαερισμού στο ταβάνι – και σίγουρα δεν ήταν μόνο στις δύο καμπίνες που
έτυχε να βρεθώ εγώ, επειδή απείχαν πολύ μεταξύ τους … πράγμα που σημαίνει ότι η σκόνη
μεταφέρονταν μακριά μέσω του κεντρικού συστήματος εξαερισμού του πλοίου.
Που είναι ο επαγγελματισμός, που η αίσθηση κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας; Η
καρβουνόσκονη (ή ότι άλλο ήτανε αυτό) μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Προτού ξεκινήσει
το πλοίο θα έπρεπε να γίνει ενδελεχής έλεγχος. Κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί
όλοι οι επιβάτες ώστε να μην κοιμηθούν δίπλα στην … καμινάδα! Τέτοια απίστευτη αδιαφορία;
Φυσικά το πρωί που ξανα-παραπονέθηκα στη ρεσεψιόν φεύγοντας μου είπαν (με τα
κεφάλια κάτω …) να απευθυνθώ σε αρμόδιο. Το κάνω λοιπόν και επιθυμώ να ενημερώσω και
τους συμπολίτες μου στα Χανιά. Περιμένω την απάντηση των αρμοδίων.
Μετά τιμής,
ένας επιβάτης.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Αναστάτωση στην πλατεία 1866 στο κέντρο των Χανίων.
Αναστάτωση προκλήθηκε μεταξύ 2 πολιτών στην κεντρική πλατεία 1866 στην πόλη των Χανίων. Μετά από μία διαφωνία μεταξύ των 2 ανδρών και αφού αντάλλαξαν βαριές κουβέντες , εν τέλει πιάστηκαν στα χέρια. Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις όπου και συνέλλαβαν τον έναν από τους 2 άνδρες. Στην περιοχή έφτασε και ένα το οποίο παρέλαβε τον άλλον άνδρα ο οποίος είχε τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα.
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Τα σπάει!!!
Πιάσε με απ' το χέρι κι ακολούθησε με
άσε να σ' οδηγήσω στη γιορτή
μείνε απλά στο πλάι μου και πίστεψε με
όσο θα 'μαστε μαζί δε θα συμβεί
τίποτα απ' αυτά που συνήθως τρομάζουν
τίποτα απ' αυτά που διχάζουν ψυχές
εδώ δεν έχει δαίμονες οι οποίοι δικάζουν
κι αυτό γιατί ενώθηκαν όλες οι φυλές
Κοίτα μπροστά προχώρα με φόρα και όλα
θα ΄ναι δικά σου παίξ' τα όλα για όλα
και ίσως κάτι πετύχεις αρκεί να προσπαθήσεις
ποτέ μην το αφήσεις
θ' αποτύχεις μόνο αν τα παρατήσεις
και ποτέ δε θα πεθάνουμε
θα ζούμε για πάντα μέσα απ' αυτά που κάνουμε
οι κορυφές υπάρχουνε για να τις φτάνουμε
κι αφού αγωνιζόμαστε ποτέ δε χάνουμε
Έχω ένα όνειρο πάντα για οδηγό
σ' αυτό αφήνομαι και νοιώθω σα να πετώ
και τίποτα ποτέ σου μη φοβάσαι
μέσα στον κόσμο τους δικό σου κόσμο πλάσε
Θέλω να ζήσω κάτι να 'ναι το ιδανικό
να πάω λίγο πιο ψηλά από τον ουρανό
Κάθε στιγμή είναι δική μας στιγμή
είναι δική μας η ζωή πάμε μαζί για τη μεγάλη γιορτή
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Μία νέα ομάδα του Facebook!!!
Μία νέα ομάδα έχει κάνει την εμφάνιση της στο διαδικτυακό τόπο του Facebook. Ο τίτλος της ομάδας είναι "Δε θέλουμε άγαλμα του Κων. Μητσοτάκη στην Πλατεία Αγοράς Χανίων!!!" και έχει να κάνει με τη φημολογία οτί γλυπτό με τη προτομή του Κων. Μητσοτάκη ο οποίος κατάγεται από τα Χανιά θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Χανίων , την πλατεία της αγοράς. Μέσα από αυτή τη σελίδα οι χρήστες-μέλη της ομάδας εκφράζουν την αντίδραση τους σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σελίδα αριθμεί κάτι λιγότερα από 2000 μέλη που συνεχώς όμως αυξάνονται!!!
Στις 472μ.β τα spread στο +9,22% το χρηματιστήριο
Παιδιά τα spread συνεχίζουν να πέφτουν. Δε μπορεί παρά καλό να είναι. Αυτή την ώρα βρίσκονται στις 472 μονάδες. Το χρηματιστήριο βρίσκεται στο 9,22% μιλάμε για την απόλυτη αναστροφή κλίματος.
Καταπληκτική η χτεσινή εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη!
Εμείς Διαμαντάκου δεν είμαστε και βέβαια ούτε κριτικοί!Γίναμε όμως Κρητικοί χτες το βράδυ βλέποντας τη καταπληκτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα το νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα.Ο δημοσιογράφος πήγε στα ...μέρη του όντας Κρητικός, κι έκανε ένα ρεπορτάζ για τους χανσενικούς και το νησί Σπιναλόγκα που μέχρι το 1957 αποτελούσε το μέρος που πήγαιναν τους λέπρους...
Μίλησε με ανθρώπους που είχαν γεννηθεί εκεί και μάλιστα κάποιοι είχαν κάνει και οικογένεια..Του χρόνου θα δούμε και το σίριαλ "Το Νησί" της Μιρέλλας Παπαοικονόμου στο MEGA βασισμένο στο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ, με τους πρωταγωνιστές του οποίου,Κατερίνα Λέχου και Στέλιο Μάινα, μίλησε ο δημοσιογράφος.
Εξαιρετική εκπομπή που μάλιστα καλό θα ήταν να επαναπροβληθεί αφού πολλοί την έχασαν λόγω μπάσκετ.
Καταγγελία για αστυνομικό τμήμα Χανίων.
Ώρα 12 παρά κάτι τα μεσάνυχτα και μόλις τελείωσε ο τελικός της Euroleague, όπου και έπαιζε ο Ολυμπιακός, στο club του Παναθηναϊκού που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης των Χανίων ανεγκέφαλοι οπαδοί του ΠΑΟ που παρακολουθούσαν τον αγώνα με τη λήξη του πέταξαν φωτοβολίδες, κροτίδες και εξφενδόνησαν πέτρες από ταράτσα πολυκατοικίας προς την κατεύθυνση του club του Ολυμπιακού αρκετή απόσταση μακριά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αστοχήσουν και να πετύχουν γειτονική πολυκατοικία προκαλώντας υλικές ζημιές καθώς και διατάραξη των κατοίκων της πολυκατοικίας. Αμέσως οι ένοικοι του κτηρίου τηλεφώνησαν στην αστυνομία προς αποκατάσταση της τάξης. Όσο κι αν περιμέναμε η αστυνομία δεν ήρθε ποτέ και οι ανεγκέφαλοι οπαδοί συνέχισαν ανενοχλητοι την ρήψη αντικειμένων. Ντροπή σας κύριοι της "Άμεσης Δράσης".
Ντροπή σας.
Ντροπή σας.
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Βόμβα ΔΝΤ στη Ρουμανία!
25% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
15% ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου έριξε τη βόμβα του ΔΝΤ στη Ρουμανία, αφού ανακοίνωσε μείωση κατά 25% των μισθών του δημόσιου τομέα, και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων. Σκοπός των μέτρων είναι να αποφευχθεί η απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ.
Η Ρουμανία ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Εμείς έχουμε πρόγραμμα βοήθειας 110 δις...
Άρα σκεφτείτε τι έχει να γίνει...
15% ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου έριξε τη βόμβα του ΔΝΤ στη Ρουμανία, αφού ανακοίνωσε μείωση κατά 25% των μισθών του δημόσιου τομέα, και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων. Σκοπός των μέτρων είναι να αποφευχθεί η απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ.
Η Ρουμανία ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Εμείς έχουμε πρόγραμμα βοήθειας 110 δις...
Άρα σκεφτείτε τι έχει να γίνει...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
O δημόσιος τομέας...
O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.
Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.
Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;
Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.
Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;