Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Καταγγελίες για βανδαλισμούς στους χώρους του πανεπιστημίου

Κατονομάζουν την οργάνωση εθνικιστών Ρεθύμνου
Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Βανδαλισμούς από ομάδα εθνικιστών του Ρεθύμνου σε χώρους του πανεπιστημίου κατήγγειλαν χθες φοιτητικές παρατάξεις και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εικόνες ντροπής, με καμένα τραπέζια και εκλογικό υλικό, συνθήματα στους τοίχους, αλλά και σοβαρές ζημιές στην είσοδο της κοσμητείας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ήταν η κατάσταση που αντίκρισαν χθες όσοι βρέθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Στόχος της ομάδας, των εθνικιστών, όπως καταγγέλλεται ήταν οι αριστερές παρατάξεις και συγκεκριμένα η «Αριστερή Ενότητα» και η «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση». Την ταυτότητα των δραστών την τεκμηριώνουν από τα συνθήματα που άφησαν στους τοίχους. Οι φοιτητές, εξοργισμένοι από τις ενέργειες αυτές, τις καταδικάζουν απερίφραστα και καλούν την κοινωνία να απομονώσει τις ομάδες αυτές, η δράση των οποίων όπως υποστηρίζουν επεκτείνεται όχι μόνο στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά και στην πόλη και εκφράζεται όπως δηλώνουν ακόμα και με ξυλοδαρμούς.

Ειδικότερα, ο Θέμης Παπαντώνης, μέλος της ΠΑΣΠ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το γεγονός αυτό είναι καταδικαστέο. Πρόκειται για δείγματα ακραίου φασισμού, που δεν χωράνε σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Καταδικάζουμε το γεγονός, το κάψιμο του χώρου. Οι ομάδες αυτές πρέπει να απομονωθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δημοκρατικά ιδεώδη του πανεπιστημίου».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίκολης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης», τα εκλογικά τραπεζάκια της οποίας έγιναν στάχτη τόνισε: «Λόγω του τεταμένου κλίματος και εν όψει των φοιτητικών εκλογών μια ακροδεξιά ομάδα ήρθε εδώ και έκαψε τα τραπέζια. Αυτοί που έκαψαν τα τραπέζια είναι αυτοί οι οποίοι καταργούν το άσυλο, είναι αυτοί που δεν σέβονται την ελευθερία διακίνησης ιδεών και είναι αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Έρχονται τα βράδια, γράφουν συνθήματα και δεν μας έχουν πει ποτέ πολιτικά τι πρεσβεύουν για το πανεπιστήμιο. Πέρυσι χτύπησαν δυο συμφοιτητές μας, τον ένα μέσα στην πόλη και τον άλλο στο χώρο του πανεπιστημίου. Αυτές είναι χιτλερικές πρακτικές και το φοιτητικό κίνημα σύσσωμο τις έχει καταδικάσει, καταδικάζει και θα συνεχίζει να καταδικάζει».

Ο Δημήτρης Καραμάνης, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ενότητας», τόνισε: «Την εικόνα που αντικρίσαμε την περιμέναμε. Η συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση έχει προβεί σε τραμπουκισμούς, προσπαθεί, δρώντας υπό το σκότος, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο καίγοντας τραπέζια και χτυπώντας συναδέλφους μας, να τρομοκρατήσει τη νεολαία. Επιτέλους, κάποια στιγμή η ρεθεμνιώτικη κοινωνία πρέπει να απομονώσει την συγκεκριμένη ομάδα. Επειδή είναι εξόχως προκλητική θα επιχειρήσει να διαψεύσει ότι ήταν αυτή πίσω από αυτό το χτύπημα ενώ εμείς ξέρουμε ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχαν έρθει, είχαν σκίσει το υλικό μας και είχαν γράψει συνθήματα και μέσα στο αμφιθέατρο. Εμείς, ως δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουμε ανοίξει μέτωπο πολιτικό για αυτό επιλέγουν να επιτίθενται μέσα στη νύχτα. Εμείς δηλώνουμε ότι ό,τι και να κάνουν, αυτές οι ενέργειες μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο και θα είμαστε πιο δυναμικοί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

Ο Βασίλης Μητρόπουλος, εκπρόσωπος του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών», είπε: «Εμείς καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες, θεωρούμε ότι υπάρχει προσπάθεια τρομοκρατίας του λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας που παλεύει στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Έχουν ευθύνη όλες οι άλλες δυνάμεις που χάιδευαν, που θεωρούσαν ότι ήταν κίνημα το σπάσιμο και η κουκούλα. Θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να περιφρουρήσει τέτοιες καταστάσεις. Τέτοιες ενέργειες δεν θα νομιμοποιηθούν ποτέ».

Εκτός όμως από τους φοιτητές έντονη είναι η δυσαρέσκεια και καθηγητών από τα φαινόμενα αυτά με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκο Σερντεδάκη, να διατυπώνει ερωτηματικά σχετικά και με τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η δράση της συγκεκριμένης ομάδας επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εκφράζει και την αγωνία για τις μελλοντικές κινήσεις της ομάδας που ίσως θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική ακεραιότητα καθηγητών του πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ο κ Σερντεδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:

«Με μεγάλη θλίψη διαπιστώσαμε ότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι έκαψαν τα τραπεζάκια των φοιτητών και προκάλεσαν ζημίες στην είσοδο της κοσμητείας, της σχολής των Κοινωνικών Επιστημών θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το κτίριο. Πρόκειται για μια ενέργεια αχαρακτήριστη. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει μια αναγραφή συνθημάτων υβριστικών, συνθημάτων μίσους ενάντια στους ξένους, στους μετανάστες, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φορείς και θεσμούς. Ουδείς εκ των τοπικών αρχόντων δεν έχει καταδικάσει με ένταση αυτό το φαινόμενο που φτάνει και στην πανεπιστημιούπολη εν όψει των εκλογών που γίνονται την Τετάρτη.

Είναι ένα ακραίο περιστατικό που θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Δεν πρόκειται για μια ομάδα που δρα δημόσια. Αυτή η οργάνωση δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια για να λογοδοτήσει. Υπάρχει και ένα ζήτημα ως προς την ΕΛ.ΑΣ: Αυτή η ομάδα πέρα από τα συνθήματα έχει ξυλοκοπήσει, και έχει καταγγελθεί ότι έχει ξυλοκοπήσει, μετανάστες και φοιτητές στην πόλη του Ρεθύμνου και το ερώτημα προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι το τι έχουν πράξει σε προανακριτικό επίπεδο.

Να υπενθυμίσω μόνο ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει σελίδα στο διαδίκτυο που έχουν κάποιον ως υπεύθυνο και μπορεί να εντοπιστεί και να λογοδοτήσει και όχι κατ΄ανάγκη αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Τουλάχιστον αυτή η αφανής οργάνωση να καταγγέλλει τα φαινόμενα αυτά, διότι εφόσον δεν το πράττει, υποδηλώνει σιωπηρή αποδοχή ενεργειών. Τους καλούμε πέραν των αρχών, να πάρουν δημόσια θέση. Τι θα συμβεί αν τελικά όλοι αυτοί οι μισαλλόδοξοι αποφασίσουν ότι ο εχθρός τους είναι οι καθηγητές με διαφορετικά ιδεώδη από τα δικά τους και μας κάψουν τα γραφεία ή απειληθεί ακόμα και η σωματική μας ακεραιότητα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;