Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Έξω και ο 33ος!

Έξω και ο 33ος!


Το φως της ελευθερίας «βλέπουν» και οι 33 μεταλλωρύχοι που παγιδεύτηκαν περίπου 700 μέτρα κάτω από την γη στην περιοχή Ατακάμα της Χιλής. Ο 33ος εργάτης βγήκε στην επιφάνεια στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, μέσα σε επευφημίες και ψυχική ευφορία στο ορυχείο αλλά και στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.


Μόλις απεγκλωβίστηκε και ο τελευταίος μεταλλωρύχος, αγκαλιασμένοι οι διασώστες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Χιλής, ενώ ταυτόχρονα οι εργάτες, οι συγγενείς και οι φίλοι άνοιγαν σαμπάνιες.

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης μεταλλωρύχων, διάρκειας 70 ημερών.
Η προηγούμενη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που αφορούσε τρεις μεταλλωρύχους σε πλημμυρισμένο ορυχείο στην Κίνα το 2009 διήρκεσε 25 ημέρες.

Η κάψουλα «Φοίνιξ» βαμμένη κόκκινη, άσπρη και μπλε – στα χρώματα της σημαίας της Χιλής – ανεβοκατέβαινε στο ορυχείο περισσότερο από 22 ώρες για να φέρει στην επιφάνεια τους μεταλλωρύχους από μία οπή μόλις 66 εκατοστών.

«Η επιχείρηση διάσωσης κόστισε στην κυβέρνηση της Χιλής και στην εταιρεία Codelco, την κρατική εταιρεία χαλκού, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ο πρώτος μεταλλωρύχος Φλορένσιο Αβαλος βγήκε από το ορυχείο του Σαν Χοσέ στις 13 Οκτωβρίου στις 6.12 π.μ. (ώρα Ελλάδας) μετά από 69 ημέρες.

Το ορυχείο χαλκού και χρυσού του Σαν Χοσέ ανήκει στην εταιρεία Cia. Minera San Esteban Primera SA.

Επιμέλεια: Ανδρέας Μορφόπουλος
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;