Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η θαυμαστή διαδικασία, πως γίνεται το μελάνι


Πάρτε όποιο περιοδικό, εφημερίδα, ή συσκευασία προϊόντος, και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε όλα όσα χρειάστηκαν για τα πολύχρωμα σχέδια μπροστά σας.
Δείτε με θαυμασμό σε αυτό το βίντεο την τέχνη και την επιστήμη στον πυρήνα του τυπωμένου σχεδίου , τα μελάνια.

Το βίντεο μια παραγωγή της εταιρείας Vepo Studio στο Τορόντο, δείχνει τις εγκαταστάσεις της The Printing Ink Company. Εκεί ο πρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος της κατασκευής μελανιού, Peter Welfare μας δείχνει πως παράγουν τα απίστευτα μελάνια εκτύπωσης.

Τα τέσσερα χρώματα – κυανό, ματζέντα, κίτρινο,και Μαύρο-(Cyan, Magenta, Yellow, and Black -CMYK ) - ξεκινούν σαν μια απλή σκόνη. Για να αποκτήσουν την σωστή περιεκτικότητα, τα χρώματα αναμειγνύονται με μια ουσία σαν το μέλι που λέγεται το 'όχημα'. Μετά από ψήσιμο, άλεσμα, ανακάτεμα και μια προσεκτική διαδικασία ελέγχου μπορεί το μελάνι να θεωρηθεί σαν τελικό προιόν.

Βλέποντας το βίντεο, δεν μπορεί παρά να νιώσετε το θαύμα που συντελείτε. Θα θέλετε να απλώσετε το χέρι σας καθώς το μελάνι τραβιέται και ζυμώνετε σαν μαλακή ζύμη, ή ακόμη και να αναμίξετε την δική σας δημιουργία. Περισσότερο από όλα, θα εκτιμήσετε την κομψότητα του καθαρού χρώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;