Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τύμπανα πολέμου στα ΑΕΙ

Ενταση επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα εν όψει της ανακοίνωσης του τελικού σχεδίου για τον νέο νόμο-πλαίσιο τις προσεχείς ημέρες.
Λουκέτο στις σχολές από τώρα. Και έρχονται οι πορείες  
Λουκέτο στις σχολές από τώρα. Και έρχονται οι πορείες
Οι φοιτητές από χθες άρχισαν τον δεύτερο γύρο καταλήψεων (ΕΜΠ, Αθηνών και περιφέρεια) οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σήμερα ενώ, μαζί με συλλόγους μελών ΔΕΠ, συντονίζονται σε κοινή δράση που θα σηματοδοτηθεί από την αντι-Σύνοδο στη Σύνοδο των πρυτάνεων, το Σαββατοκύριακο, στο Ρέθυμνο. Εκεί, στίγμα αντίδρασης θα δώσουν και οι διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων.
Το πλαίσιο διαμαρτυρίας περιλαμβάνει όχι μόνο τις ανατροπές που επιφυλάσσει το υπουργείο Παιδείας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, στη χρηματοδότηση και τον τρόπο φοίτησης, αλλά και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζουν αρκετά Ανώτατα Ιδρύματα εξαιτίας της δραστικής (κατά περίπου 30%) περικοπής των δημόσιων πόρων (τακτικός προϋπολογισμός, δημόσιες επενδύσεις). Ενδεικτικό το χθεσινό ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ «να εξαιρεθεί η ανώτατη εκπαίδευση από την πολιτική της λιτότητας», αφού τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες.
Οι ανακοινώσεις, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται να πυροδοτήσουν τις αντιδράσεις σε όλο τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΕΙ, των οποίων οι πρόεδροι και διδάσκοντες ήδη έχουν εκπέμψει αγωνιστικό σήμα, ζητώντας αναβάθμιση του χώρου τους.
Οι πρώτες αποφάσεις του νέου γύρου καταλήψεων, χθες, ελήφθησαν σε ΕΜΠ (Πολ. Μηχανικών), στο Παν. Αθηνών (Φυσικό) και σε ορισμένες σχολές της περιφέρειας.
Λόγω έλλειψης απαρτίας δεν ανανεώθηκαν οι αποφάσεις σε Ιατρική, Βιολογικό και Παιδαγωγικό που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Με πρόταση για μη κατάληψη επικράτησε η ΠΑΣΠ στις σχολές Φαρμακευτική και Χημικών Μηχανικών (ΕΜΠ) και η ΔΑΠ στους Μηχανολόγους-Μηχανικούς (ΕΜΠ).
Σήμερα αποφασίζουν οι υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ, Αθηνών κ.ά. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνονται για την «κάθοδο» στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της αντι-Συνόδου.
Οι παρατάξεις
Ενδεικτικό, πάντως, του αναβρασμού στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η οργανωμένη κινητοποίηση των παρατάξεων. Οι αριστερές υπερψηφίζουν τις αποφάσεις καταλήψεων, ενώ η ΠΑΣΠ που ήδη έχει προειδοποιήσει την υπουργό Παιδείας ότι θα «τους βρει απέναντι» αν ισχύσουν οι εξαγγελίες, σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;