Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Πρόσθετοι φόροι 5,3 δισ. το 2011



Πρόσθετα φορολογικά βάρη 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ "φορτώνει" στους πολίτες το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, που καταθέτει το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.


Φέρνει όμως επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών 2 δισ. ευρώ, αλλά και "λυπητερές" 1-1,5 δισ. ευρώ από το 2010.

Με "οδηγό" το Μνημόνιο και για να "βγουν" τα νούμερα, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν "ομοβροντία" από αυξήσεις ειδικών φόρων, πρόσθετα έσοδα από τα νέα τεκμήρια, αλλά και αυξήσεις ΦΠΑ στο 13% ή και 23% για προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα φορολογούνται με 11%.

Η κυβέρνηση βαδίζει πλέον σε τεντωμένο σχοινί καθώς το 2011 θα πρέπει να εξοικονομήσει σχεδόν τα διπλά από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μέχρι το 2014 (9,1 δισ. ευρώ, έναντι 4,7-5,7 δισ. ευρώ)! Παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως "ξεκινάμε από καλύτερη βάση", παραμένουν οι αβεβαιότητες για την επίτευξη και αυτών ακόμη των στόχων του 2010, που εκπνέει σε 90 μέρες.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει 15 νέα μέτρα (και 3 που "έρχονται" από το 2010), απέναντι στα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν  οι ήδη επιβαρυμένοι πολίτες -και μια αγορά που παραπαίει….

Ο προϋπολογισμός "κτυπά" σε 4 μέτωπα, με νέες και  δεσμευτικά καθορισμένες δράσεις που θα αναληφθούν μέσα στο 2011. Το σχέδιο προβλέπει:

- "θυσίες" 2,05 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους.

- "αφαίμαξη" 2,25 δισ. ευρώ από την αγορά  και τις επιχειρήσεις.

- "χαράτσι" 2,2 δισ. ευρώ για "έχοντες και  κατέχοντες" (με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες .. με βάση τα τεκμήρια της Εφορίας).

- "πακέτο" εμμέσων  φόρων 2,75 δισ. που πλήττουν  όλους αδιακρίτως.

Τις θυσίες και  τα πρωτογενή πλεονάσματα που  σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα τα "καταπιούν" τα πανάκριβα δάνεια που πήρε η χώρα για να ορθοποδήσει, αφού φέτος το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει σε τόκους σχεδόν 16 δισ. ευρώ περισσότερα (!) σε σχέση με φέτος.

Από την πίεση  δεν θα ξεφύγει κανένας τομέας του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των  ΟΤΑ, με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ (ή 4,3% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπόψη και παλαιότερα μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2010).

Με τα ως τώρα δεδομένα, το έλλειμμα φέτος "κλείνει" στο 8,1% ΑΕΠ και υπολογίζεται να μειωθεί  το 2011 στο 7,5%. Μετά την επικείμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ όμως, το έλλειμμα θα εμφανίζεται να υποχωρεί ταχύτερα (από 7,9% του ΑΕΠ σε 7,2%), χωρίς όμως να επιτυγχάνεται και ο στόχος του Μνημονίου για έλλειμμα 7% το 2011.

Για να ελέγξει  την πρόοδο της Οικονομίας και  το νέο προϋπολογισμό, στις 20 Οκτωβρίου καταφτάνει στην Αθήνα και πάλι... το κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O δημόσιος τομέας...

O δημόσιος τομέας ήταν ο μοναδικός πυλώνας της όποιας ανάπτυξης έγινε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση.

Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο κι ας κινηθούμε ενωμένοι για την πρόοδο της χώρας ενάντια σε κάθε φιλόδοξο πολιτικό που θέλει να τα αρπάξει. Μην κοιτάμε να υποβαθμίσουμε τον άλλον, αλλά να κοιτάμε και να επιδιώκουμε να τον φτάσουμε.

Αφού δεν τα φάγαμε μαζί γιατί να τα πληρώνουμε μαζί;